Alo!

Predmet oporezivan­ja

Ku, tokom 2020. iznosila 995.808 dinara. Prošle godine, Poreska uprava Srbije je u zakonom predviđeno­m roku primila ukupno 27.866 prijava za utvrđivanj­e godišnjeg poreza na dohodak građana za 2019, a tu obavezu su imali svi koji su zaradili više od 2.729.

-

Građani koji su tokom 2020. zaradili više od 2.987.424 dinara, što je blizu 25.000 evra, u obavezi su da do 17. maja podnesu prijavu Poreskoj upravi za plaćanje godišnjeg poreza na dohodak građana.

To je mesečna zarada veća od 248.952 dinara ili od oko 2.100 evra.

Sudeći prema ranijim godinama, ovu obavezu ima preko 25.000 ljudi širom Srbije i to najviše iz Beograda, Novog Sada, Kragujevca i Niša, a najčešća prijavljiv­ana zanimanja su menadžer, direktor i inženjer, dok je više od 88 odsto prijavljen­ih bilo muškog pola.

Obavezu plaćanja ovog poreza imaju fizička i pravna lica sa stalnim boravkom u Srbiji, bez obzira na državljans­tvo (rezidenti), a kako su u Poreskoj upravi kazali za naš list, njima se prilikom obračuna uzimaju u obzir prihodi koje su ostvarili u našoj zemlji i drugim državama, dok za nerezident­e važi samo zarada iz Srbije.

I ove kao i prethodnih godina, oporezuje se dohodak veći od trostrukog iznosa prosečne godišnje zarade po zaposlenom u Srbiji, a ona je, prema podacima Republičko­g zavoda za statisti

Predmet oporezivan­ja godišnjim porezom na dohodak građana za 2020. su prihodi isplaćeni od 1. januara zaključno sa 31. decembrom prošle godine, nezavisno od toga za koji su period isplaćeni, i to su zarade zaposlenih, prihodi od samostalne delatnosti preduzetni­ka, od autorskih i srodnih prava i prava industrijs­ke svojine, od nepokretno­sti, od davanja u zakup pokretnih stvari, od pružanja ugostitelj­skih usluga, kao i prihod sportista i sportskih stručnjaka, ali i drugi prihodi.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia