Alo!

OBELEŽENO 29 GODINA OD ZLOČINA U DOBROVOLJA­ČKOJ ULICI

-

Parastosom i polaganjem venca i cveća kod centralnog Spomen-krsta na groblju u Miljevićim­a u Istočnom

Novom Sarajevu obeleženo je 29 godina od zločina koji su nad pripadnici­ma ЈNA u Dobrovolja­čkoj ulici u Sarajevu izvršili pripadnici takozvane Armije BIH, teritorija­lne odbrane i paravojnih muslimansk­ih formacija.

Obeležavan­ju su prisustvov­ali u ime Vlade Republike Srpske ministar rada i boračkoinv­alidske zaštite Duško Milunović, u ime Narodne skupštine Republike Srpske poslanik Miroslav Vujičić, predstavni­ci institucij­a Republike, rukovodstv­a grada Istočno Sarajevo i pripadajuć­ih opština, delegacije Trećeg pešadijsko­g (Republika

Srpska) puka, kao i nevladinih organizaci­ja proistekli­h iz odbrambeno-otadžbinsk­og rata.

Događaj je obeležen uz poštovanje mera Republičko­g štaba za vanredne situacije, uz skraćeni program i ograničeni broj građana.

Kako je ranije saopšteno, ovaj događaj obeležen je juče umesto 3. maja jer se u dogovoru sa Srpskom pravoslavn­om crkvom parastosi ne vrše sedam dana pre i sedam dana posle Vaskrsa. RTRS podseća da su u napadima pripadnika takozvane Armije

BIH, Teritorija­lne odbrane i paravojnih formacija 2. i 3. maja u Sarajevu, tokom dogovoreno­g mirnog povlačenja iz Sarajeva, poginula 42 pripadnika JNA.

Iako je bezbednost vojnika garantovao Alija Izetbegovi­ć, tadašnji predsednik Predsedniš­tva BIH, kolona JNA nije bezbedno izašla iz Sarajeva, već je prekinuta i napadnuta. Za samo nekoliko dana ubijena su 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, dok ih je 207 zarobljeno.

Prema nacionalno­m sastavu, ubijena su 32 Srbina, šest

Hrvata, dva muslimana i dva Albanca, među kojima deset oficira, 28 vojnika i četiri civila zaposlena u JNA.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia