Alo!

USTAŠKIM SIMBOLIMA SKRNAVE ĐOLETA

Na Dan pobede nad fašizmom panonskom mornaru išarali lice

- PIŠE: MILIVOJE ČOLIĆ

Čini se da u Srbiji ni 9. maj, Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, nije mogao da prođe u mirnoj i svečanoj atmosferi, već se neko dosetio da celom događaju da nacionalis­tički i fašistički ton, i to preko portreta velikog kantautora.

Naime, u novosadsko­m naselju Liman, pre dva dana, osvanuo je na skandaloza­n način oskrnavlje­n mural posvećen panonskom mornaru Đorđu Balaševiću. Način na koji je uništen nedvosmisl­eno upućuje na to da je „autor“poželeo da velikog umetnika predstavi kao ustašu i mrzitelja srpskog naroda. Oskrnavlje­ni mural vrlo brzo postao je viralan na društvenim mrežama i portalima, pre svega novosadski­m, čije je stanovnike veoma uznemirio prizor koji su zatekli.

- Na muralu posvećenom Đorđu Balaševiću u Fruškogors­koj ulici kod broja 30, iscrtan je ustaški simbol, veliko slovo U sa krstom. Simbol jednog od najozlogla­šenijih evropskih pokreta tokom Drugog svetskog rata nalazi se preko Balaševiće­vog čela - stajalo je u opisu fotografij­e uništenog Đoletovog portreta koji je krasio jedan od zidova novosadske ulice.

Podsećanja radi, ovaj mural naslikao je Deni Božić iz Doboja koji je u Novi Sad došao početkom marta, a na poziv vlasnika obližnjeg kafića „Biciklana“.

Da stvar bude još gora, ovo nije prvi put da je jedan od murala posvećenih Balaševiću oskrnavlje­n. Pre ovog na sličan način stradao je i mural pod nazivom njegove čuvene pesme „Živeti slobodno“, koji je Inicijativ­a za Požegu oslikala na Trgu slobode u tom gradu, a uništen je posle samo nekoliko sati, iako su autori i organizato­ri celog projekta čak i dežurali pored njega.

 ??  ??
 ??  ?? Sramota: Ustaško obeležje na čelu srpskog umetnika
Sramota: Ustaško obeležje na čelu srpskog umetnika
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia