Alo!

IKS NOGE KOD NAJMLAĐIH

Pomozite detetu ukoliko posumnjate da ima deformitet ekstremite­ta

-

Iks noge, odnosno genua valga, naziv je za deformitet nogu, odnosno kolena, a najčešće se javlja u dečjem uzrastu. Osobe s ovim problemom kada spoje noge, kolena su im priljublje­na a stopala razdvojena pa noge imaju oblik slova iks, po čemu je ovaj problem i dobio ime. Kad posmatramo odnos spoljašnje vertikalne linije butne kosti i vertikalne linije potkolenic­e, one zauzimaju ugao manji od 170 stepeni.

PROBLEMI KOJI SE DEŠAVAJU

Pritisak u kolenu je neravnomer­an. Veće je opterećenj­e na spoljašnjo­j strani kolena, pa samim tim i pritisak na zglobne površine, hrskavicu i meniskus. Tkiva sa unutrašnje strane kolena su istegnuta i slaba. Često ovaj problem prate i ravna stopala, odnosno spušteni svodovi. To može biti ne samo posledica, već i uzrok problema.

Zbog promena u statici mogu se javiti bolovi. Deca s iks nogama su trapavija, nespretna, pri trčanju udaraju koleno o koleno, hodaju na unutrašnjo­j strani stopala... Đon obuće im je češće izlizan s unutrašnje strane. Pri dužem hodu javlja se zamor i bolovi u svim zglobovima nogu, pa čak i u krstima.

Kod dece u prve dve godine tolerišu se problemi u vidu iks ili oks nogu manjeg stepena. Ako se deformitet prirodno, spontano ne ispravi do četvrte godine, potrebna je stručna pomoć i vežbe za njegovo rešavanje.

Kod većih deformitet­a pored vežbi preporučuj­u se i cipele sa medijalnim pojačanjem. Kod dece preko osme godina života, potrebno je nošenje proteza.

Dete bi trebalo da dok sedi, to bude u položaju takozvanog turskog seda. Takođe, guralice i autiće na koje dete može sesti i odgurivati se stopalima treba izbegavati.

Objasnićem­o neke od vežbi za iks noge koje se mogu raditi u kućnim uslovima bez dodatnih rekvizita i pomagala. Vežbe se rade minimum tri puta nedeljno, najbolje je svakodnevn­o, a svaka vežba treba da ima po 10 ponavljanj­a. Ako sumnjate da vaše dete ima ovaj problem, obavezno se posavetujt­e sa njegovim lekarom.

OSIM DATIH VEŽBI, POMAŽU I FIZIČKE AKTIVNOSTI POPUT KLIZANJA, VOŽNJE BICIKLA I ROLERA

 ??  ??
 ??  ?? PIŠE: OLIVERA POPOVIĆ, VISOKOSTRU­KOVNI FIZIOTERAP­EUT „MASTER PHYSICAL“
PIŠE: OLIVERA POPOVIĆ, VISOKOSTRU­KOVNI FIZIOTERAP­EUT „MASTER PHYSICAL“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia