Alo!

POSLEDNJI SRBIN U AVGANISTAN­U

››› Troje srpskih državljana do sada je evakuisano iz Kabula, ali je jedan ipak ostao

-

Viktor Urošević radi kao medicinski koordinato­r bolnice „Emergency NGO“u gradu

Laškar Gah, u provinciji Helmand, samom srcu talibanske moći, i kaže da nema nameru da ide odatle.

- Ne planiram da se evakuišem i nisam ni sa kim kontaktira­o povodom evakuacije. Ostajem ovde. Na osnovu onoga što znam, trebalo bi da bude mirno ispričao je Viktor.

On je u Avganistan­u više od tri godine, i kaže da je došao na preporuku prijatelja, takođe Srbina, da proba „neko drugo iskustvo“.

- Prvo sam bio u Kabulu dve godine, a onda su me postavili za koordinato­ra u Helmandu, i tu sam već godinu i par meseci. Sviđa mi se ovde, pronašao sam se. Ne plašim se, kada sam dolazio ovde rekli su mi: „Ako želiš da budeš bezbedan i na sigurnom, nemoj dolaziti u Avganistan“- kaže Viktor. Provincija Helmand inače je jedno od najvećih uporišta talibana i deo Avganistan­a iz kog dolazi najveći broj njihovih lidera i boraca.

- Laškar Gah, gde sam ja, prvi je veliki grad koji je direktno napadnut. Talibani su za pet dana ušli u grad, i pored tri prstena obezbeđenj­a vladinih snaga. Brzo su sve pregazili - navodi on i naglašava da su u provinciji Helmand talibani živeli zajedno sa ostalima, pa je i to jedan od faktora zašto je tako brzo došlo do promene vlasti.

- Nama je bilo bitno da naše žensko osoblje ne dobije zabranu da radi. I nije. To je u svakom slučaju jedan korak napred. Još uvek škola nije zabranjena i obećali su da to neće dirati. Tačnije, neće zabraniti devojčicam­a i ženama da se školuju. Ali to tek treba da se vidi. U svakom slučaju, život se nesmetano odvija, rade prodavnice, marketi, putevi su otvoreni. Znači, jedna normalna situacija - zaključuje Viktor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia