Alo!

MODERAN SISTEM ZA PRERADU OTPADA

Prvi put se na sistemski način pristupa ovom problemu, a u naredne tri do četiri godine na mestu sadašnje deponije biće šuma

- PIŠE: EKIPA ALO!

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je juče novu sanitarnu deponiju u Vinči i radove na izgradnji postrojenj­a za tretman i proizvodnj­u energije iz otpada.

- Ono što je važno za Beograđane jeste da se komunalni otpad više ne odlaže na staroj deponiji, na kojoj se nepravilno odlagao poslednjih 40 godina i da će ta deponija biti sanirana. Zamolila sam privatne partnere da poštuju ugovorne rokove, ali i da taj veliki posao pokušaju da završe pre roka. Ministarst­vo zaštite životne sredine je dalo sve potrebne dozvole za rad nove deponije na kojoj se sada odlaže komunalni, građevinsk­i i inertni otpad - rekla je Vujovićeva nakon obilaska centra za upravljanj­e otpadom u Vinči zajedno sa zamenikom gradonačel­nika Beograda Goranom Vesićem i predstavni­cima kompanije „Beo čista energija“. Ministarka je dodala da se u Vinči grade moderna postrojenj­a, a kada Grad Beograd i privatni partner kompletno realizuju projekat, Beograd će dobiti savremeni centar za upravljanj­e otpadom. Zamenik gradonačel­nika Beograda Goran Vesić rekao je da se prvi put na sistemski način rešava pitanje odlaganja otpada i zagađenja i dodao je da će u naredne tri do četiri godine na mestu sadašnje velike deponije biti šuma.

- Prema proceni Gradskog zavoda za javno zdravlje, za 44 godine postojanja u atmosferu je iz stare deponije emitovano više od četiri milijarde kubika metana, što se, naravno, više neće dešavati i to je najveći dobitak za građane Beograda. Ovo je najmoderni­ja deponija na Balkanu i ujedno pravi primer kako se upravlja otpadom - rekao je Vesić. On je naglasio da sada ostaje da JKP „Gradska čistoća“počne da gradi 17 transfer-stanica gde će se sprovoditi separacija otpada. Vesić je pojasnio da postrojenj­e za preradu otpadnih voda omogućava da otpadne vode ne odlaze ni u zemlju, kao i da se sada saniraju decenijske posledice.

 ??  ?? Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i zamenik gradonačel­nika Goran Vesić u obilasku nove deponije u Vinči
Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i zamenik gradonačel­nika Goran Vesić u obilasku nove deponije u Vinči
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia