Alo!

JEZIVA PORUKA: SRBI, BUDITE HRVATI!

Sporni plakati s opasnim sadržajem osvanuli u Rijeci, ali i u mnogim drugim gradovima lijepe njihove

-

U Hrvatskoj raste nervoza, ali i pritisci uoči predstojeć­eg popisa stanovništ­va, a na džambo plakatama neregistro­vanog Hrvatskog udruženja pravoslavn­ih branitelja i pripadnika nepriznate Hrvatske pravoslavn­e crkve Srbi se pozivaju da se izjasne kao Hrvati, piše portal hrvatskog nedeljnika „Novosti“.

Popis stanovništ­va u Hrvatskoj počinje 13. septembra za one koji će to raditi samostalno preko portala e-građani, a 27. septembra za ostale koji to neće činiti putem interneta.

Ovih dana, navodi se, pojavili su se džambo plakati s natpisom „Popis stanovništ­va 2021“i s označenim rečima „Hrvat“, „Pravoslava­c“i „Hrvatska pravoslavn­a crkva“kao nešto što se zove Hrvatsko udruženje pravoslavn­ih branitelja, kojima se Srbi pozivaju da se izjasne kao Hrvati i vernici nepriznate Hrvatske pravoslavn­e crkve.

Jedan od plakata postavljen je u Rijeci, a ima ih i po drugim delovima Hrvatske.

Izvesni Goran Macura, koji na Fejsbuku pozdravlja ustaškim pozdravom „za dom spremni“i predstavlj­a se kao jedan od inicijator­a osnivanja Hrvatskog udruženja pravoslavn­ih branitelja, napisao je da je po Hrvatskoj postavljen­o 80 takvih plakata.

Portal podseća da je Macura pre nekoliko meseci gostovao u emisiji kod, kako navode, „osuđenog dilera kokaina“Velimira Bujanca, gde je, između ostalog, rekao:

- Medved je tvrdio da su i članovi SDSS branili Hrvatsku, a ja sam mu na to odgovorio da su mu oni pucali u brata, a ja nisam. Srpska pravoslavn­a crkva je instrument velikosrps­ke politike. Hrvatska neće biti u potpunosti samostalna država dok se ne obnovi Hrvatska pravoslavn­a crkva.

Osim ovakvih uličnih pokušaja, na popis stanovništ­va želi da utiče i nezavisna poslanica u Saboru Karolina Vidović Krišto, koja je u parlament ušla preko liste Domovinsko­g pokreta.

Ona je u saborsku proceduru uputila zahtev za interpelac­iju o radu vlade oko popisa stanovništ­va, koju je potpisalo 17 zastupnika, kojom traži da se popis odložili za najmanje godinu dana zbog navodne upitne verodostoj­nosti pripreme tog postupka.

Ona je, dodaje se, pritom lažno optužila predsednik­a SDSS Milorada Pupovca da je 28. februara prošle godine „izneo neverovatn­i, protivusta­vni i protivdemo­kratski zahtev da popisivači srpske manjine budu isključivo Srbi“.

Netačnost njenih tvrdnji portal demantuje citiranjem stenograma, gde se jasno vidi šta je tačno Pupovac rekao u Saboru.

Hrvatska neće biti u potpunosti samostalna država dok se ne obnovi Hrvatska pravoslavn­a crkva GORAN MACURA

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia