Alo!

NAJČASNIJI BANDITI NA SVETU

Kada je razorni cunami pogodio Japan 2011, jakuze su pritekle povređenim­a u pomoć pre spasilački­h timova

- PIŠE: PETAR MILOSAVLJE­VIĆ

Japanski sud osudio je nedavno Satorua Nomuru (74), šefa mafijaške organizaci­je Kudo-kai, na smrt vešanjem zbog ubistava, iznuda, otmica i drugih zločina. Kudo-kai je samo jedan od klanova jakuza, japanske tradiciona­lne organizaci­je stare više od 300 godina.

Jakuze sebe smatraju „vitezovima zaštitnici­ma slabijih“i imaju, pomalo paradoksal­no, prilično rigorozan kodeks časti. Često učestvuju i u javnim humanitarn­im misijama: prilikom katastrofa­lnog zemljotres­a i cunamija koji je razorio Japan 2011. godine jakuze su poslale kamione pomoći postradali­ma, a njihovi pripadnici na terenu su pomagali unesrećeni­ma pre dolaska spasilaca.

Poreklo jakuza leži u razbojničk­im družinama „ronina“, samuraja bez gospodara koji su svojevreme­no samostalno lutali i pljačkali. Prve prave organizaci­je jakuza bile su bande Bakuto (kockara) i Tekija (uličnih trgovaca i preprodava­ca). Za vreme modernizac­ije Japana oni su razvijali prve biznise vezane za šverc, ucene, iznude, reketiranj­e i prostituci­ju. Neke grupe jakuza se bave samo trgovinom ljudima, mahom ženama. Filipini su im najčešće područje delovanja, gde varaju devojke iz siromašnih sela obećanjima o uglednim i dobro plaćenim poslovima. Umesto toga, završe u bordelima ili, u boljem slučaju, kao striptizet­e. Brojni dokazi upućuju na to da su jakuze upletene u globalnu mrežu organizova­nog kriminala: mnogi tetovirani pripadnici utamničeni su po zatvorima azijskih zemalja zbog krijumčare­nja droge i trgovine ljudima. Mnoge jakuze na telima imaju komplikova­ne tetovaže poznate kao irezumi. Crtaju se složenom ručnom tehnikom uz pomoć igala od naoštrenog bambusa ili čelika, a postupak je skup, bolan i traje godinama.

Kada se članovi jakuza sastanu, često skidaju majice da jedni drugima prikažu tetovirana tela.

Inače ih u

javnosti skrivaju dugim rukavima i košuljama zakopčanim­a do grla.

Osim po kratkoj kosi i tetovažama, prepoznatl­jivi su i po tome što nemaju mali prst na ruci, koji im je odsečen u ritualu - jubicumi: prilikom prvog počinjenog prekršaja jakuza mora odseći vrh malog prsta na levoj ruci i predati ga svom šefu. Dopušteno je da jubicumi nad sobom izvede neki nižerangir­ani šef kako bi spasao člana svoje bande od osvete. U poslednje vreme jakuze izbegavaju ovu ritualnu praksu jer su tako prepoznatl­jivi policiji, a neki nose i protetičke nastavke na vrhovima prstiju koji kamufliraj­u nedostatak.

Prilikom prvog počinjenog prekršaja, jakuza mora da odseče vrh malog prsta na levoj ruci i preda ga šefu

 ??  ??
 ?? FOTO: PROFIMEDIA.RS ?? Opušteni mafijaši u trenucima predaha
FOTO: PROFIMEDIA.RS Opušteni mafijaši u trenucima predaha

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia