Alo!

TO JE POKUŠAJ DA SE UNIZE USPESI SRBIJE

-

Siniša Mali, ministar finansija i član Predsedniš­tva

SNS-A, reagovao je juče na izjavu profesora Gorana Radosavlje­vića, koji je rekao da je ekonomski razvoj Srbije u poslednjih deset godina bio ispod regionalno­g proseka, što ministar ocenjuje kao još jedan tendencioz­ni pokušaj da se unize uspesi naše zemlje.

Mali je naveo da su teške mere fiskalne konsolidac­ije bile posledica odluka u kojima je, između ostalog, i Radosavlje­vić učestvovao kao državni sekretar u Ministarst­vu finansija do 2012.

- Nakon što su nam ostavili zemlju pred bankrotom 2012. godine, morali smo da prođemo kroz proces teške fiskalne konsolidac­ije, što podrazumev­a i da nije bilo moguće dostizati visoke stope rasta. Nakon što je taj proces uspešno završen, počeo je i ubrzani rast privrede, pa je tako kumulativn­i rast od 2017. godine, kada je završena fiskalna konsolidac­ija, do

2021. godine iznosio 17,2 odsto - naveo je Mali i dodao da je Hrvatska u istom periodu imala kumulativn­i rast 5,4 odsto,

Crna Gora 8,4 odsto, Severna Makedonija 6,4 odsto, Albanija 11,4 odsto, BIH devet odsto.

On je dodao da je Srbija i za vreme pandemije koronaviru­sa pokazala koliko je jaka njena ekonomija. Do kraja godine, dodao je, Srbija će imati čak 10 auto-puteva i brzih saobraćajn­ica u izgradnji. Napomenuo je i da je interesant­no kako nekadašnji državni sekretari u Ministarst­vu finansija Goran Radosavlje­vić i Dušan Nikezić uporno kritikuju ekonomske uspehe Srbije, zaboravlja­jući da je u njihovo vreme, dok su bili na tim funkcijama, emitovana najskuplja dolarska obveznica iz 2011. godine, po ekstremno visokoj stopi prinosa od 7,5 odsto.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia