Alo!

50 EVRA PENZIONERI­MA 35.012 DINARA MINIMALAC

Sa ovim povećanjem minimalne zarade, rastom plata i penzija, 2022. imaćemo prosečnu zaradu u Srbiji od minimum 670 evra, rekao je ministar Mali

-

PIŠE: EKIPA ALO! Ministar Siniša Mali najavio je da će 22. septembra penzioneri­ma biti isplaćeno 50 evra pomoći države. Mali je istakao da će u novembru svi građani dobiti po 30 evra, u decembru još po 20 evra, dok će u februaru ili martu naredne godine penzioneri­ma biti isplaćeno još 20.000 dinara.

- Svako obećanje koje smo dali, ispunili smo u dan i dinar - kaže Mali.

DIJALOG O MINIMALCU

Govoreći o minimalnoj zaradi, ministar je istakao da od 2017. , kada je završena fiskalna konsolidac­ija, minimalac raste tri puta brže nego što raste BDP. Objasnio je da su razgovori o minimalnoj zaradi deo kontinuira­nog procesa i da je vrlo važno što je socijalni dijalog uspostavlj­en, kao i da se Vlada Srbije trudi da uspostavi balans i da sve strane budu zadovoljne.

- Imali smo sastanak SES-A i brojke pokazuju da idemo napred. Izašli smo sa predlogom da minimalna zarada bude 35.012 dinara, odnosno da prvi put u istoriji pređemo tih 35.000. To je povećanje od 9,4 odsto. I to u vreme ekonomske krize izazvane pandemijom koronaviru­sa. Podsetiću vas da od 2017. godine minimalna zarada u Srbiji raste tri puta brže nego rast BDP-A. Od 2017. minimalna zarada porasla je 52 odsto, a BDP 17,3 odsto, dok je cena minimalne potrošačke korpe porasla oko deset odsto - istakao je Mali.

Minimalna zarada raste pet puta brže od minimalne potrošačke korpe, kaže Mali, i dodaje da minimalac trenutno pokriva 81,5 odsto potrošačke korpe. Ističe da je minimalna zarada glavni pokretač i da utiče na prosečnu zaradu u Srbiji i da se Vlada zalaže da ona dostigne minimalnu potrošačku korpu.

- Po projekcija­ma, 2023. godine treba da budu izjednačen­e minimalna potrošačka korpa i minimalna zarada. Mi ćemo sa ovim povećanjem minimalne zarade, povećanjem plata i penzija, 2022. imati prosečnu platu u Srbiji od 670 evra minimum naglasio je Mali i dodao da se ide ka cilju koji je zacrtan planom „Srbija 2025“, da prosečna zarada do kraja 2025. bude 900 evra. - Osim što idemo sa povećanjem minimalne zarade, idemo i sa rasterećen­jem opterećenj­a na

zarade. Povećaćemo neoporeziv­i deo zarada na 19.300 dinara, umesto dosadašnji­h 18.300 dinara - rekao je Mali. Pored te olakšice, Ministarst­vo finansija predložilo je da se doprinosi za PIO smanje za 0,5 odsto.

FISKALNA STABILNOST

Mali objašnjava da odgovorna ekonomska politika dovodi do rasta plata i penzija, kao i standarda, i to u doba najveće ekonomske krize izazvane pandemijom, kao i da je država očuvala fiskalnu stabilnost. - U junu udeo javnog duga u BDP-U bio je 55,5 odsto, dakle daleko ispod nivoa Mastrihta od 60 odsto. Takođe, preko 200 milijardi dinara imamo trenutno na računu i potpuno smo likvidni - istakao je ministar i dodao da upravo zato država može da pomogne privredi i građanima u svakom trenutku. - Ministar kaže da će stopa rasta BDP-A ove godine biti minimum 6,5 odsto i da ćemo biti prva ili druga ekonomija u Evropi. Dodaje da se u Srbiji trenutno gradi sedam auto-puteva i brzih saobraćajn­ica i da je veliki optimista kada je u pitanju budućnost.

SVAKO OBEĆANJE KOJE SMO DALI ISPUNILI SMO U DAN I DINAR ministar finansija Siniša Mali

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia