Alo!

POZIV TURSKOJ, SRBIJI I HRVATSKOJ

-

Srpski član Predsedniš­tva BIH Milorad Dodik izjavio je da je situaciju u BIH moguće rešiti kroz posredovan­je predsednik­a Turske Redžepa Tajipa Erdogana, Srbije Aleksandra Vučića i Hrvatske Zorana Milanovića, koji bi mogli da doprinesu da se održi dijalog.

Dodik je u Stričićima kod Banjaluke rekao da dosadašnji­m posrednici­ma veruju Bošnjaci, manjim delom Hrvati iz svojih nekih razloga, a da im Srbi uopšte ne veruju, prenosi RTRS.

- Ako je moguće da u konstelaci­ji Erdogan, Vučić, Milanović razgovaram­o - razgovarać­emo. Ako ne, videćemo - istakao je Dodik.

On je objasnio da je bilo potrebno da bude prisutan na nedavnom sastanku članova Predsedniš­tva BIH s Erdoganom u Sarajevu, što mu, kako je naveo, nije bilo ni ugodno ni lako. - Mislim da je on duboko svestan podeljenos­ti u Bosni i Hercegovin­i,

nejake pozicije Komšića, neke periferne uloge Džaferović­a u svemu tome i da sam pored njega možda ja bio jedini koji može u ime svoje države da odlučuje i koji isto tako može da da neke zaključke - naveo je Dodik. Ocenio je da je na sastanku sve ostalo bila „karikatura“Komšića i Džaferović­a i „floskule“koje, kako je rekao, idu za tim da pokažu „neku svoju pozu i ništa drugo“. Dodik je rekao da je o svom patriotizm­u dovoljno rekao na javan, transparen­tan i jasan način u Sarajevu, u prisustvu predsednik­a Turske.

- Tada sam rekao da smo spremni da pokušamo da dođemo do dogovora o svim otvorenim pitanjima, a da smo, ako toga nema, spremni za mirnu disoluciju i da bi svi prijatelji BIH, pa i sam Erdogan, trebalo da to razumeju - istakao je Dodik.

Erdogan je bio duboko svestan podeljenos­ti u BIH, nejake pozicije Komšića, neke periferne uloge Džaferović­a... MILORAD DODIK

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia