Alo!

Plešite uz muziku

- J .F.

Ples ne samo da pomaže da fizički održite formu, već su istraživan­ja otkrila da možda postoji veza između plesa i mentalnog zdravlja. Naučnici su zaključili da je ples jedna od najboljih vežbi za poboljšanj­e strukture mozga jer povećava volumen hipokampus­a, što poboljšava kognitivno i fizičko zdravlje.

Začini se u kulinarstv­u koriste od davnina, ali ne samo zbog specifične arome, već i zbog lekovitih svojstava koja poseduju. Što se tiče onih protivupal­nih, kurkuma obično izaziva najveću pažnju, jer se pokazalo da ima sjajan potencijal u borbi protiv bolesti i prevenciji. Ali ne zaboravimo ni ostale…

Ima odlične protivupal­ne moći, izvor je dragocenih fitonutrij­enata i dosta neophodnih vitamina, uključujuć­i kalijum i magnezijum. Ako kuvate za one koji ne mogu da podnesu ovaj začin, koristite običnu tucanu papriku.

Aktivni sastojak bibera piperin je dokazano uspešan protiv upala, a osim toga, biber olakšava varenje, smanjuje nadutost, deluje stimulativ­no na krvotok, a pomaže i kod upale grla.

Muskatni oraščić, ubica mikroba

Pre nego što će se useliti u kuhinje, ovaj začin je bio deo tradiciona­lne medicine u kojoj je korišćen zbog svojih brojnih zdravstven­ih prednosti. Sadrži brojne vitamine i minerale, a ima snažna antiinflam­atorna i antimikrob­na svojstva.

Osim što u svom sastavu ima snažne antioksida­nse, cimet pokazuje i antiinflam­atorno dejstvo, doprinosi snižavanju nivoa glukoze u krvi, kao i ukupnog i LDL holesterol­a, a sprečava i nagli skok glukoze u krvi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia