Alo!

TALIBANI SLAVE, AMERI OTIŠLI POSLE 20 GODINA

Slika poslednjeg izlaska američkog vojnika iz Avganistan­a mogla bi da postane simbol ponižavaju­ćeg povlačenja SAD iz te zemlje

- PIŠE: EKIPA ALO!

Sjedinjene Američke Države završile su povlačenje svojih vojnih snaga iz Avganistan­a skoro 20 godina od dolaska u tu zemlju, saopštila je američka vojska.

- Želim da objavim kraj našeg povlačenja iz Avganistan­a i kraj misije evakuacije američkih državljana, državljana trećih zemalja i ugroženih Avganistan­aca. Poslednji avion C-17 poleteo je s Aerodroma „Hamid Karzai“u ponedeljak, 30. avgusta, posle podne u 15.29 sati po istočnoame­ričkom vremenu i poslednji avion s ljudstvom napustio je vazdušni prostor Avganistan­a - rekao je Makenzi.

Makenzi je dodao da će SAD nastaviti diplomatsk­u misiju evakuacije preostalih američkih državljana i onih Avganistan­aca koji žele da odu, prenosi Si-en-en.

- Večerašnje povlačenje označava i kraj vojne komponente evakuacije, ali i kraj skoro dvadesetog­odišnje misije koja je počela u Avganistan­u nešto posle 11. septembra 2001. godine. To je misija koja je donela kraj Osame bin Ladena, kao i mnogih njegovih saradnika. I nije bila jeftina - istakao je Makenzi.

PUCNJI ODJEKIVALI GRADOM

Američke vojske više nema u Avganistan­u, a u glavnom gradu Kabulu od preksinoć odjekuju slavljenič­ki pucnji, javlja „Al Džazira“. Hemad Šerzad, talibanski borac koji je stacionira­n na aerodromu, rekao je da je poslednjih pet američkih aviona u kojima nije bilo vojnika napustilo Kabul, navodi AP. - Ponovo smo ispisali istoriju ove zemlje. Dvadesetog­odišnja okupacija Avganistan­a u režiji SAD i NATO okončala se preksinoć. Veoma sam srećan što nakon 20 godina džihada, žrtvovanja i teškog rada prisustvuj­em ovim istorijski­m trenucima - poručio je putem Tvitera Anas Hakani, visoki zvaničnik talibansko­g pokreta.

SLIKA KOJA JE OBIŠLA SVET

Američka centralna komanda objavila je fotografij­u poslednjeg američkog vojnika koji je napustio Avganistan, a ta slika usamljenog izlaska poslednjeg američkog vojnika iz Avganistan­a, komandanta 82. vazdušno-desantne divizije američke vojske, u pancirki sa kacigom na glavi i oružjem u desnoj ruci, mogla bi da postane simbol ponižavaju­ćeg povlačenja SAD iz zemlje, piše „Gardijan“. Reč je o general-majoru Krisu Donahiju, koji se poslednji ukrcao u avion na Aerodromu „Hamid Karzai“u Kabulu. On je svojim vojnicima poslao poslednju poruku: „Dobro obavljen posao, ponosim se svima vama“.

FORMIRANJE NOVE VLASTI

Zvanični portparol talibana u Avganistan­u Zabihulah Mudžahid ističe da oni trenutno rade na formiranju vlade, nakon čega će uslediti normalizac­ija situacija. On optužuje Amerikance da su krivi za bedu koja danas vlada u toj zemlji. Mudžahid je u intervjuu bečkom dnevniku „Kronen cajtung“, na konstataci­ju da na aerodromu nije osigurana bezbednost, podsećajuć­i na teroristič­ki napad Islamske države, kazao da se tako nešto dešava tamo gde „Amerikanci vode glavnu reč“. Mudžahid je na pitanje koja je bila namera Amerikanac­a da se u Avganistan­u zadrže dve decenije, rekao da to ima pre svega geostrateš­ke razloge. - Želeli su da imaju bazu i ostanu zauvek da bi odavde kontrolisa­li azijatske i druge zemlje regiona. Međutim, avganistan­ski narod želi slobodu i ne trpi strane sile. Mi smo pružili otpor Amerikanci­ma i naterali ih da povuku trupe -naglasio je on. Kazao je da Amerikanci tokom dve decenije nisu ništa učinili za Avganistan sem što su nastavili rat, bombardova­li narod i uništili privredu zemlje. Na pitanje zašto Avganistan­ci napuštaju svoju domovinu iako su im obećali sigurnost, odgovorio je da je to zbog straha usled propagande. Mudžahid tvrdi da će talibani sve one koji imaju pasoše i vize pustiti da putuju. Što se takozvane Islamske države tiče, kazao je da ona ne postoji tamo gde talibani imaju kontrolu, a da u Avganistan­cima koji su se vratili sa ratišta iz Sirije i Iraka ne vidi opasnost. Mudžahid je kazao da talibani žele dobre odnose s Evropom i naglašava da je nepravedno uvođenje sankcija i zamrzavanj­e novca.

 ??  ?? Talibanske vođe simbolično su prošetale pistom u Kabulu posle povlačenja SAD i time obeležile pobedu
Talibanske vođe simbolično su prošetale pistom u Kabulu posle povlačenja SAD i time obeležile pobedu
 ??  ??
 ?? FOTOGRAFIJ­E: AP ??
FOTOGRAFIJ­E: AP
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia