Alo!

SPECIJALNI TIM KONTROLIŠE DA LI ĐACI NOSE MASKE

Nezavisno od ovoga, svi nastavnici su u obavezi da prate da li se epidemiolo­ške mere poštuju

- PIŠE: BOJANA PAUNOVIĆ

Svi nastavnici (ali i kompletno školsko osoblje) dužni su da kontrolišu da li đaci poštuju mere, pre svega one koje se odnose na nošenje maski, otkriva za Alo! Miodrag Antić iz Foruma srednjih stručnih škola.

Kako kaže naš sagovornik, u svakoj školi biće formiran specijalni tim čiji će sastav odrediti direktor škole ili pedagoški kolegijum. Taj tim dnevno će pratiti poštovanje mera i pripremati izveštaj o epidemiolo­škoj situaciji, koji se jednom sedmično prosleđuje Ministarst­vu prosvete.

- U sastav školskog tima može ući školski lekar i nekoliko nastavnika, ali svaki nastavnik treba da nadgleda da li se mere sprovode - precizira Antić, i dalje objašnjava:

- Specijalni školski tim nadgledaće da li đaci nose maske, peru ruke... Što se tiče kažnjavanj­a zbog nepoštovan­ja mera, nisam za to, mog đaka ne može niko da kazni. Prošle godine smo dali jednom dečku ukor odeljensko­g veća, plakao je toliko da nije mogao da dolazi u školu.

NAJGORE U TUTINU

Podsetimo, đaci se danas vraćaju u školske klupe u većem delu Srbije po modelu nastave sa časovima od 45 minuta i kompletnim odeljenjim­a u učionicama, a dalji način rada zavisiće od epidemiolo­ške situacije u lokalnim samouprava­ma. Na osnovu odluke Tima za praćenje i koordinisa­nje primene preventivn­ih mera u radu škola koji je formiralo Ministarst­vo prosvete i koji donosi odluke zajedno sa predstavni­cima

Instituta za javno zdravlje, u 15 opština će se održavati drugi model rada, kombinovan­jem neposredne nastave i nastave na daljinu, dok će odeljenja biti podeljena u grupe.

- Tih 15 opština su, prema poslednjim podacima, Kladovo, Petrovac na Mlavi, Nova Varoš, Priboj, Užice, Valjevo, Despotovac, Jagodina, Paraćin, Svilajnac, Rekovac, Ćuprija, Preševo, Novi Pazar i Bojnik - navode iz Ministarst­va prosvete, i dodaju da je Tutin zbog izuzetno loše epidemiolo­ške situacije jedina opština u kojoj će nastava u srednjim školama biti organizova­na prema trećem modelu, onlajn.

U većini škola prijem za prvake biće organizova­n danas.

ČASOVI 45 MINUTA

Direktor OŠ „Ljuba Nenadović“u Žarkovu Đuro Kosić kaže da su u toj školi juče održane sednice nastavničk­og veća. Takođe, dan je iskorišćen da se dezinfikuj­u sve prostorije. - Kod nas u školi nema zaraženih nastavnika ni osoblja. Pripreme

se odvijaju po planu. Svi učenici će krenuti normalno u školu, časovi će za sve đake biti 45 minuta, a doček prvaka biće organizova­n u skladu s epidemiolo­škim merama - rekao je Kosić za Tanjug.

Ministarst­vo prosvete saopštilo je da danas u školu neće krenuti samo učenici koji boluju od kovida 19 i oni koji su u karantinu zbog bliskog kontakta sa zaraženom osobom. Takođe, ukoliko u odeljenju bude zaražen jedan učenik, svi đaci biće u obavezi da konstantno nose maske, a kad se zarazi dvoje, celo odeljenje prelazi na onlajn nastavu deset dana.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia