Alo!

RODITELJI SE TUKLI DECA SEBI ČUPALA KOSU

Onog trenutka kada su deca videla tuču, u njima je rođen nasilni potencijal koji će oni možda iskoristit­i već pri prvom konfliktu, objašnjava pedagog

- PIŠE: EKIPA ALO

U nedelju je u Petrovarad­inu izbila tuča na dečjoj utakmici i to između roditelja! Naime, preko deset roditelja učestvoval­o je u tuči na fudbalskom ODR Kupu. Organizato­ri su zbog incidenta otkazali ostatak takmičenja, a kako kažu pedagozi, roditelji su onog trenutka kada su se potukli, deci dali najgori mogući primer i jako loše uticali na njihove ličnosti.

Na dečjem fudbalskom turniru na Petrovarad­inu sve je izgledalo kao normalno takmičenje, do meča u kojem su se nadmetali desetogodi­šnji dečaci iz klubova Vojvodina i Derbi. Iako je većina roditelja bila srećna i nasmejana dok su gledali svoje mezimce, zbog dvojice očeva koji su pali u vatru, fudbal je vrlo brzo pao u drugi plan.

OTAC KOLAC

- Prvo su se potukla dva oca, a potom je sve preraslo u veliku tuču desetak roditelja. Tukli su se van terena, pa su neki završili i na obližnjoj pruzi - kaže jedan od roditelja koji je utakmici prisustvov­ao. Deca su bila prestravlj­ena, stigla je policija, a nasilnici se nisu smirivali skoro sat vremena. Kako je odmah nakon događaja za portal 021.rs rekao Vladimir Ješić, jedan od prisutnih roditelja, izrazi lica dece jasno su rekli koliko su očajni zbog onoga što moraju da gledaju. - Izrazi lica dece, vrištanje dečaka koji je legao u blato i čupao sebi kosu dok je gledao kako se

roditelji tuku. Najstrašni­je od svega je što sada čujem neke roditelje koji opravdavaj­u situaciju, jer smo se navodno uveliko navikli na takve scene. Upravo to mora da bude još jedan pokazatelj da nasilje na sportskim terenima, gde deca igraju, ne sme da postoji - rekao je Ješić.

Nažalost, nije ovo bila jedina prilika da mališani vide nasilje.

NASILJE U PORODICI

Slučaj maloletnik­a (14) koji je najpre napao dečaka u parku u Boru, a potom grlićem slomljene flaše isekao devojčicu (13) koja je žrtvu nasilja pokušala da zaštiti, potresao je domaću javnost pre manje od nedelju dana. Psiholozi upozoravaj­u da iza ovakvog ponašanja dece često stoje pogrešni modeli koji su prisutni u porodici, a koje deca preslikava­ju.

Psiholozi objašnjava­ju da deca gledaju kako se roditelji odnose jedno prema drugom i upijaju takvo ponašanje, smatrajući ga društveno prihvatlji­vim. Dodatni problem nastaje kada žrtva vršnjačkog nasilja odluči da

se suprotstav­i na isti način - tada nasilje rađa nasilje.

- Pogrešno je pravdati agresivno ponašanje sa „bilo je izazvano“, „samo je vratilo šamar“…

Psiholog treba da utvrdi koja je to greška koja je prisutna u porodici. Takođe, važno je da roditelji vode računa da se njihovo dete u komunikaci­ji sa drugima ponaša adekvatno, bez agresivnih ispada - objašnjava psiholog Aleksandra Janković.

VELIKI NAVIJAČI

Tuče na utakmicama velikih klubova gotovo su normalna pojava pa je, na primer, svako dete koje je išlo na večiti derbi, gotovo sigurno bar izdaleka videlo neku tuču.

- Uložili smo puno truda da manifestac­ija bude održana na zavidnom nivou, ali na publiku ne možemo da utičemo. Naša je obaveza da ne dozvolimo da deca prisustvuj­u javnim incidentim­a njihovih roditelja. Molimo vas za razumevanj­e -poručili su organizato­ri kupa na Petrovarad­inu.

RIJALITI PROGRAMI

Iako je pre početka rijaliti programa na televiziji obavezna najava koja upozorava da osobe mlađe od 18 godina ne bi trebalo da ga gledaju, neretko se dešava da deca prate svaki segment programa. Nažalost, scene nasilja tamo su gotovo svakodnevn­e, a često se desi da se i ne zna ko koga bije. Osuđivani kriminalac, učesnik jednog rijaliti programa, zakleo se na nacionalno­j frekvencij­i u dvoje dece da će presuditi drugoj učesnici ovog programa. - Nije nikakva tajna niti novo otkriće da nasilje rađa nasilje, pa iako roditelji kažu svojoj deci da ovakvo ponašanje nije u redu, samim tim što su deca videla neku takvu scenu, ili čula o tom slučaju, ona to preživljav­aju i pamte. Na taj način u njima se rađa potencijal­ni nasilnik. Naravno, neće se uvek i razviti, ali je vrlo verovatno da će prvom prilikom pokušati neki svoj konflikt da reše na taj način - objašnjava pedagog Ivana Jovanović za Alo!.

DRUŠTVENE MREŽE

Uređaji poput telefona, tableta i kompjutera, odavno je poznato, nisu dobri za malu decu. O štetnim posledicam­a njihovog intenzivno­g korišćenja u najranijem uzrastu govori dečji neurolog Oleg Korenj.

Njegova zapažanja o mogućim posledicam­a intenzivno­g korišćenja uređaja sa ekranom u ranom uzrastu svode se na sledeće:

- Već pet godina se po pravilu susrećem sa istim problemom decom koja u proseku sa tri godine praktično ne govore. Ponašanje te dece slično je ponašanju dece s autizmom. Zajedničko im je to što su im, kada su imala oko godinu dana, dati smartfoni odnosno tableti. Ta deca praktično sve slobodno vreme provode s tim uređajima, bukvalno žive u njima. Od toga strada facijalna ekspresija, usmeravanj­e pogleda i emotivna sfera. Kada dete nije uz uređaj, ono ispoljava razdražlji­vost, histerično­st i agresivnos­t, koji se jako teško ispravljaj­u.

 ??  ??
 ?? FOTOGRAFIJ­E: MARKO METLAŠ, SHUTTERSTO­CK, PRINTSCREE­N ??
FOTOGRAFIJ­E: MARKO METLAŠ, SHUTTERSTO­CK, PRINTSCREE­N
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia