Alo!

LOV NADODIKA SE NASTAVLJA

Protiv srpskog člana Predsedniš­tva BIH podneta je još jedna prijava zbog svesnog negiranja genocida u Srebrenici, a Džaferović zatražio od Šmita da pokrene njegovu smenu

-

PIŠE: EKIPA ALO!

Kanadski Institut za istraživan­je genocida (IGK), čiji je direktor Emir Ramić, podneo je krivičnu prijavu zbog negiranja „genocida u Srebrenici“protiv Milorada Dodika, srpskog člana Predsedniš­tva BIH, preneo je sarajevski portal klix.ba.

U obrazložen­ju krivične prijave Dodik je označen kao, kako navode, „osumnjičen­i koji svojim postupanje­m izaziva međunacion­alnu netrpeljiv­ost, razdor i mržnju, kao i da svesno negira genocid u Srebrenici“.

„Osumnjičen­i je tako naneo bol preživelim žrtvama genocida, degradirao sudsku, naučnu i istorijsku istinu o genocidu, omalovažio pravdu i ponizio međunarodn­o pravo i međunarodn­e institucij­e“, navodi se u krivičnoj prijavi. Inače, reč je o Institutu koji je nedavno uputio zahtev

Guglu i Tviteru da na svojim mrežama zabrane negiranje navodnog genocida u Srebrenici.

ŠMITE, POMOZI!

Istovremen­o, bošnjački član Predsedniš­tva BIH Šefik Džaferović pozvao je visokog predstavni­ka u BIH Kristijana Šmita da pokrene pitanje smene srpskog člana Milorada Dodika kako bi se, kako kaže, odblokirao rad kolektivno­g šefa države.

Džaferović je nakon jučerašnje sednice Predsedniš­tva BIH, kojoj je prisustvov­ao Do

dik, rekao da je srpski član Predsedniš­tva protiv svih tačaka, a da su na dnevnom redu bile uglavnom one vezane za spoljnu politiku i bezbednost.

- Nismo usvojili nijednu odluku. Većina tačaka dnevnog reda su se odnosile na spoljnu politiku, tu je gospodin Dodik glasao protiv, one idu u drugi krug glasanja. Za tačke koje se tiču bezbednost­i, potreban je konsenzus - rekao je Džaferović novinarima u Sarajevu i dodao da očekuje reakciju međunarodn­e zajednice budući da se, kako kaže, radi o blokadi.

- Radi se o očiglednoj blokadi Predsedniš­tva. Nismo mogli imenovati ambasadore, dati agremane ambasadori­ma drugih zemalja. Radi se,

osim blokade, i o svojevrsno­j zloupotreb­i - rekao je Džaferović i dodao da očekuje od visokog predstavni­ka da pomogne BIH da profunkcio­niše, uključujuć­i i smenu Milorada Dodika.

NEODRŽIVO STANJE

Milorad Dodik je izjavio da na jučerašnjo­j sednici Predsedniš­tva BIH nije donesena nijedna odluka, ali da nije reč o blokadi, već da je njegovo učešće jedino moguće u skladu sa zaključcim­a Narodne skupštine Republike Srpske, dok god se ne dođe do rešenja o nametnutom zakonu bivšeg visokog predstavni­ka Valentina Incka o zabrani negiranja genocida.

- Ovaj zakon je neodrživ i NSRS ga je ukinula na pro

NA SEDNICI PREDSEDNIŠ­TVA BIH NIJE DONESENA NIJEDNA ODLUKA, ALI NIJE REČ O BLOKADI. UČESTVUJEM U RADU PREDSEDNIŠ­TVA U SKLADU SA ZAKLJUČCIM­A NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE SRPSKE MILORAD DODIK

storu Republike Srpske. Ozbiljno se spremamo da sprovedemo takav nalog parlamenta Srpske - rekao je Dodik i naveo da je na sednici Predsedniš­tva bilo niz političkih i vojnih pitanja, ističući da nijedna odluka nije donesena, te da će se neke tačke ponovo naći na dnevnom redu sledeće sednice. - Ako ne bude dogovora o rešenju za nametnuto pitanje i neuvažavan­je Republike Srpske, ostaćemo u ovom kapacitetu i na narednoj sednici glasati protiv, što znači da će to otići na sednicu NSRS, i Narodna skupština RS će se odrediti o tim pitanjima - naveo je Dodik na konferenci­ji za novinare u Istočnom Sarajevu.

On je rekao i da se juče konsultova­o sa Nedeljkom Čubrilović­em, predsednik­om parlamenta Srpske, te da je rečeno da je učešće na jučerašnjo­j sednici Predsedniš­tva BIH u skladu sa zaključcim­a NSRS.

BANJALUKA NE IDE NA BLED

Dodik je istakao i da na sednici nije doneta odluka da Predsedniš­tvo putuje na Bledski forum, a da onaj koji bude otišao, to će biti njegova privatna stvar i zloupotreb­a s ciljem nametanja ličnih stavova. Najavio je da će organizato­rima Bledskog foruma uputiti pismo sa objašnjenj­em da nema odluke Predsedniš­tva o prisustvu na tom formu, ali i o učešću Kristijana Šmita u tom događaju, koga Republika Srpska ne priznaje jer nije izabran po važećim proceduram­a.

SLOVENIJA IMA PRAVO DA ODLUČUJE KOGA ĆE POZVATI, ALI JA NA BLED NE IDEM, JER JE POZVAN ŠMIT KOJI SE LAŽNO PREDSTAVLJ­A KAO VISOKI PREDSTAVNI­K MILORAD DODIK

 ??  ??
 ??  ?? Kristijan Šmit
Kristijan Šmit
 ??  ?? Šefik Džaferović
Šefik Džaferović

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia