Alo!

ČISTA REŠETKA BEZ RIBANJA!

- V. V. V. V.

Nema potrebe da gubite vreme i mučite se ribajući rešetku iz rerne na kojoj su ostaci masnoće i hrane. Postoji način da ona zablistati i bez toga. Umotajte je u aluminijum­sku foliju i ubacite unutra tabletu za mašinsko pranje sudova. Potopite sve u toplu vodu i ostavite da stoji dva sata. Između tablete i folije će nastati hemijska reakcija koja će očistiti ukorele fleke sa rešetke i ona će ponovo zablistati. Čak i najiskusni­jim kuvarima se omakne malo više soli u jelo, šećera u kolače, desi se da jelo bude previše kiselo ili ljuto. Zahvaljuju­ći ovim proverenim trikovima nećete morati da bacite ručak ni poslasticu.

Iako većina misli da je krompir najbolje rešenje - nije, jer ne upija samo so, već sve začine. Kada ne možete da dodate malo vode, sipajte šolju soka od paradajza ili neutralne pavlake. Ili stavite kašiku pirinča koji će upiti višak soli.

U zavisnosti od vrste jela, kašičica sirćeta takođe može rešiti problem.

Da biste mogli da pojedete previše ljuto jelo, ublažite ljutinu tako što ćete dodati nekoliko kapi limuna. Ako to nije dovoljno, stavite malo majoneza, kisele pavlake ili jogurta i rešićete problem. Spas za preslatko

Kada je desert presladak, sipajte malo soka od limuna ili neki gorki sastojak, kao što je kakao (bez šećera, naravno).

Ovo je najmanji problem jer je dovoljno dodati malo šećera. U prekiselje­ne salate i jela s paradajzom stavite trećinu kašičice šećera. Sa malo šećera ćete rešiti problem i kada u poslastice sipate previše soka od limuna ili pomorandže.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia