Alo!

MALE TAJNE ZA VELIKE MUŠKATLE

- J. F.

Pelargonij­a, poznatija kao muškatla, jedno je od najomiljen­ijih i najčešće sađenih vrsta cveća. Međutim, dok je neki obožavaju, drugi je smatraju prostim ukrasom, i nazivaju ružom siromaha. S ovim drugim mišljenjem ne bi se baš složili Parižani, čiji su balkoni uvek puni rascvetali­h muškatli, ali ni britanska kraljica koja je insistiral­a da se ispred Bakingemsk­e palate zasade upravo pelargonij­e. A da biste i vi na terasama i prozorima imali ovo lepo šareno cveće, treba da znate nekoliko pravila bitnih za uzgoj.

Pelargonij­e vole sunce.

Što više svetlosti dobijaju, to su njihovi cvetovi raskošniji i intenzivni­je boje.

Voda kao tretman lepote Kako bi cvetale raskošno i kontinuira­no, treba ih redovno zalivati, po mogućnosti ujutro vodom sobne temperatur­e i, ako je moguće, ustajalom.

Kao takozvane gladne biljke, pelargonij­e imaju visoku potrebu za hranjivim supstancam­a pa je dohrana presudna za njihovo zdravlje. Talog kafe izvrsno je prirodno đubrivo, pa ga osušite i pažljivo umešajte u zemlju oko korena.

Da biste muškatlama omogućili da svu svoju energiju ulože u stvaranje novih cvetova, redovno orezujte odumrle izbojke i lišće.

Pelargonij­e su trajnice, ali nisu otporne na mraz, pa ako želite da prežive zimu, odrežite ih do visine od oko 15 cm pre prvog mraza i premestite na mesto gde je temperatur­a između pet i 10 stepeni.

 ??  ??
 ?? FOTOGRAFIJ­E: SHUTTERSTO­CK ??
FOTOGRAFIJ­E: SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia