Alo!

HRVATI ISPUNILI TUĐMANOV ZAVET!

Sudeći po stanju u Hrvatskoj, velika je šansa da će se uskoro potpuno ispuniti obećanje Franje Tuđmana da broj Srba u toj zemlji padne na manje od tri odsto

- PIŠE: EKIPA ALO!

Na popisu stanovništ­va u Hrvatskoj 1991. godine bilo je 12,2 odsto Srba. Na sledećem popisu 2011. godine 4,36 odsto. Uskoro počinje novi popis, a sudeći po stanju u Hrvatskoj, velika je šansa da će se ostvariti zavet Franje Tuđmana da se jednom za sva vremena reši srpsko pitanje i da Srba bude manje od tri odsto.

Da popis nisu samo brojke, govori i činjenica da položaj i prava Srba u Hrvatskoj zavise upravo od tog broja, pa zato postaje jasno zašto je važno na sve načine umanjiti njihov broj na popisu.

Kako je objasnio za Alo! direktor Dokumentac­iono-informacio­nog centra „Veritas“Savo Štrbac, popis je značajan zbog mnogo faktora.

- U Hrvatskoj postoji Zakon o pravima nacionalni­h manjina. Srbi su, nažalost, samo nacionalna manjina. Od procenta u ukupnoj populaciji zavise njihova prava koja im daje Zakon o pravima nacionalni­h manjima. Jedno od tih prava na republičko­m nivou je ako ih je više od 1,5 odsto u ukupnoj populaciji, imaju pravo na najmanje jednog zastupnika u Skupštini. Po zadnjem popisu ih je bilo 4,36 odsto i imali su pravo na tri zastupnika. Ako ih ima manje od 1,5 odsto, onda u kombinacij­i s drugim nacionalni­m manjinama biraju zastupnika, a to je već znatno lošiji položaj - objasnio je Štrbac, i dodao da ako se dogodi da u nekoj opštini ima više od jedne trećine Srba, imaju pravo na svoj jezik i pismo.

- Tako je bilo u Vukovaru na poslednjem popisu iz 2011. godine. Ako ih bude manje od trećine, izgubiće pravo, a sva je prilika da će ih biti manje kazao je Štrbac.

Kako je objasnio, u gradovima i opštinama je važno da bude preko pet odsto Srba da bi imali svoje predstavni­ke u predstavni­čkim telima. Kako kaže, zbog svega toga srpske institucij­e u Hrvatskoj pokušavaju da animiraju građane da se popišu. - Imate plakate „Ne budi samo Srbin, budi e-srbin“. U Hrvatskoj se po prvi put popis radi na dva načina: elektronsk­im putem i tako što popisivači idu po kućama. Ko odbije da se popiše, plaća veliku kaznu. Strahova među ljudima da se izjasne da su Srbi ima i dalje. To izjašnjava­nje nosi negativne poene, boje se ljudi da će izgubiti posao. Zato je ova opcija da se elektronsk­i prijave dobra - kazao je Štrbac. Kako kaže, od 2011. godine do danas imamo tihi egzodus. - Srbi i dalje odlaze ka Srbiji, a u zadnje vreme, od 2015. godine Hrvati i Srbi odlaze ka EU. Oko 400.000 stanovnika Hrvatske je otišlo u EU. Odlaze i Srbi, ali daleko više odlaze Hrvati. Ukupan broj stanovnika smanjiće se za pola miliona, što će zadržati preko tri odsto Srba u populaciji. Da nije tolikog odliva stanovništ­va, Srbi bi pali ispod tri odsto. Nije isključeno da neće pasti - kazao je on.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ističe da pojedini podaci ukazuju na to da je broj Srba u Hrvatskoj znatno manji nego 2011. godine.

- Posebno je tragična činjenica da Srpsko narodno vijeće poziva Srbe da se izjasne elektronsk­im putem, da budu tzv. e-srbi. A to je najbolji dokaz da je hrvatsko društvo duboko zagazilo u svoju prošlost i da vlada antisrpska atmosfera, te se Srbi plaše da pred popisivače­m kažu šta su, pa se elektronsk­a opcija zato promoviše kao dobra - kazao je Linta.

Kako je dodao, Hrvatska nije

Ako

Srba bude manje od trećine po opštinama, izgubiće pravo i na jezik i na pismo kao u Vukovaru, a sva je prilika da će ih biti manje SAVO ŠTRBAC

POSEBNO JE TRAGIČNA ČINJENICA DA SRPSKO NARODNO VIJEĆE POZIVA SRBE DA BUDU TZV. E-SRBI. A TO JE NAJBOLJI DOKAZ DA SE SRBI PLAŠE DA PRED POPISIVAČE­M KAŽU ŠTA SU MIODRAG LINTA

moderna država, već država mržnje prema svemu što je srpsko.

- Strateški cilj Tuđmanovog režima je bio stvaranje države bez Srba ili sa što manje Srba. Cilj ustaških snaga u Hrvatskoj je da se jednog dana kaže da Srba u Hrvatskoj uopšte nema i da ih nikad nije ni bilo, da su to bili pravoslavn­i

Hrvati. Sve čine da ispune taj cilj

- zaključio je

Linta.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Nemile scene lomljenja ćirilične table u Vukovaru
Nemile scene lomljenja ćirilične table u Vukovaru
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia