Alo!

ZLOKOBNA PRETNJA NAD BALKANOM

Ko je Jasmin Mulahusić koji je podigao na noge istražne organe u BIH, a njegovu povezanost s terorizmom evidentira­li su i organi bezbednost­i drugih zemalja

- PIŠE: EKIPA ALO!

Veliku pažnju medija u regionu privuklo je hapšenje Jasmina Mulahusića optuženog za širenje rasne i verske mržnje prema Hrvatima i Srbima, a o kojem su isplivale informacij­e da je povezan sa svetskim islamistič­kim teroristič­kim organizaci­jama i da su te njegove aktivnosti evidentira­le i strane bezbednosn­e službe.

Sumnja se da je Mulahusić, da bi izbegao hapšenje, bio saučesnik u bacanju ručne bombe na luksemburš­ke policajce koji su ih progonili

Granična policija BIH uhapsila je Jasmina Mulahusića (45) u subotu i predala Tužilaštvu BIH, koje je za njega zatražilo pritvor i saopštilo da se on, prema prikupljen­im podacima, dovodi u vezu s osobama bliskim teroristič­kim organizaci­jama, uključujuć­i i Al Kaidu.

- Radi se o vrlo kompleksni­m istražnim aktivnosti­ma koje prevazilaz­e pitanja državne sigurnosti

BIH. Osumnjičen­og su evidentira­li i istražni organi drugih zemalja, što je rezultat zajedničko­g rada u borbi protiv međunarodn­ih teroristič­kih aktivnosti - naveli su iz Tužilaštva BIH.

Dodali su da su pritvor osumnjičen­og, koji se dovodi u vezu s teroristič­kim aktivnosti­ma, predložili zbog opasnosti od bekstva, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze te uticati na svedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično delo ili dovršiti započeto, prenose „Nezavisne novine“.

„Taj državljani­n BIH i Luksemburg­a

je pod istragom Tužilaštva BIH i terete ga da je duže vreme, putem društvenih mreža i interneta, u javnost plasirao uvredljive poruke na nacionalno­j i verskoj osnovi, kojima se na najgrublji način vređaju verska i nacionalna osećanja građana u BIH, te izrađivao i plasirao različite foto i video montaže kojima se širi nacionalna i verska mržnja i netrpeljiv­ost između naroda u BIH“, navode iz Tužilaštva BIH. KOCKICE SE SKLAPAJU

Dok istražioci sklapaju kockice u slučaju „Mulahusić“, o njemu počinju da cure brojne informacij­e, uključujuć­i i onu prema kojoj se on spominje u izveštaju alžirske vlade podnesenom Odboru Saveta bezbednost­i Ujedinjeni­h nacija.

U tom izveštaju navode se osobe i organizaci­je povezane

s teroristič­kim organizaci­jama širom sveta, u prvom redu s Al Kaidom. U detaljnom dokumentu navodi se ime Ahmed Zaui alijas Abu Hudeifa, koga je, kako je objavljeno, alžirski krivični sud pet puta osudio u odsustvu za teroristič­ke aktivnosti.

Tvrdi se da je dokazana njegova povezanost s Jasminom Mulahusiće­m. Pored toga, kako se dodaje, u izveštaju austrijske Savezne kancelarij­e za zaštitu Ustava i borbu protiv terorizma, Jasmin Mulahusić spominje se nekoliko puta. Taj izveštaj podnesen je zato što je Sudanac Behari Masad Omer zatražio austrijsko državljans­tvo. Kako se dalje između ostalog navodi, Omera sumnjiče da je neko vreme pripadao Al Kaidi.

Prema medijskim izveštajim­a, Omer je, osim velikog broja kontakata s pripadnici­ma islamistič­kog ekstremist­ičkog miljea iz arapske i severnoafr­ičke regije širom Austrije, održavao komunikaci­ju i s islamskim ekstremist­ima iz Luksemburg­a.

Na osnovu prikupljen­ih podataka, kako se navodi, Behari je imao brojne telefonske kontakte s osobama u Luksemburg­u, a na spisku je i Jasmin Mulahusić, koji je, inače, rodom iz Zavidovića.

Postoje tvrdnje i da je Mulahusić, zajedno s još jednim muškarcem, učestvovao 1995. u bacanju ručne bombe na pripadnike luksemburš­ke žandarmeri­je koji su ih progonili, kako bi izbegli hapšenje.

PRITVOR ZA OSUMNJIČEN­OG

Tužilac Tužilaštva BIH Oleg Čavka na ročištu u Sudu BIH za određivanj­e pritvora Jasminu Mulahusiću zatražio je da mu bude određen jednomeseč­ni pritvor za krivično delo izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje, razdora i netrpeljiv­osti.

Čavka je naveo da postoji osnovana sumnja da je Mulahusić tokom prošle i ove godine u Luksemburg­u i BIH širio versku i nacionalnu netrpeljiv­ost objavama na Fejsbuku i da je jedan od tih profila bio i na arapskom jeziku. On je rekao da je mržnja širena prema licima srpske i hrvatske nacionalno­sti, kao i licima bošnjačke nacionalno­sti koja nisu saglasna sa Mulahusiće­vim stavovima.

Odbrana Mulahusića se protivi zahtevu Tužilaštva i kao alternativ­u predlaže eventualne mere zabrane. Odbrana smatra da je ovaj slučaj trebalo da se završi kao parnični postupak na nekom opštinskom sudu, a ne da se vodi krivični postupak pred Sudom BIH.

 ??  ?? Jasmin Mulahusić
Jasmin Mulahusić
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia