Alo!

GENOCID U AFRICI!

U zemlji čiji je premijer dobitnik Nobelove nagrade za mir u toku je masovno etničko čišćenje

- PIŠE: PETAR MILOSAVLJE­VIĆ

Ono što je započelo kao politički spor u Etiopiji, jednoj od najmoćniji­h i najmnogolj­udnijih afričkih država, pretvorilo se u krvavu kampanju etničkog čišćenja protiv manjinskih stanovnika regiona Tigraj.

Etiopska vlada s dobitnikom Nobelove nagrade za mir na čelu Abijom Ahmedom udružila se s vođama Amhara, većinske

etničke grupacije u Etiopiji, kako bi smenila vlast u tom regionu koju čine manjinski Tigrajci. To se u međuvremen­u pretvorilo u pokolj i jedno od najgorih etničkih čišćenja na afričkom kontinentu, a snagama premijera Ahmeda pomaže i vojska susedne Eritreje, piše britanski „Telegraf“.

- Snage koje vladaju Etiopijom na području grada

Humere u pokrajini Tigraj čine zverske zločine, teraju hiljade muškaraca, žena i dece u improvizov­ane koncen

tracione logore, režu im udove i unakažena tela bacaju u masovne grobnice ili reke. Sablasni prizori leševa koji su rekom Setit stigli do Sudana ukazuju na genocid jer su na žrtvama vidljivi tragovi mučenja, a većini su ruke na leđima zavezane žicom. Dokazi ukazuju na to da se radi o stradalim Tigrajcima

- navodi list. Humera je jedan od mnogih gradova uključenih u sukob koji je opustošio Etiopiju, u kojoj živi oko 120 miliona ljudi. Sve to, prema izveštajim­a drugih zapadnih medija, podseća na građanski rat u Ruandi 1994. godine, kada su pripadnici plemena Hutu, većinskog u Ruandi, mačetama poklali gotovo milion Tutsija, manjinske etničke grupe.

Sablasni prizori leševa koji su rekom Setit stigli do Sudana ukazuju na genocid, a na žrtvama su vidljivi tragovi mučenja

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia