Alo!

JOANIKIJE: VRATIĆEMO KAPELU NA LOVĆEN!

To je veliki greh koji je napravljen našoj zemlji i velikom Njegošu. Kao da nisu mogli da podnesu njegovu širinu i slovensku veličinu

- PIŠE: EKIPA ALO!

MILO ĐUKANOVIĆ LIČNO JE STAJAO IZA SVIH NEMIRA NA CETINJU!

Ne znam da se bavim politikom, celog života sam se bavio samo crkvom

Radićemo na tome da vratimo kapelu na Lovćen, poručio je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, koji je ustoličen 5. septembra u Cetinjskom manastiru.

- To je veliki greh koji je napravljen Crnoj Gori i Njegošu. Kao da ne mogu da podnesu njegovu širinu i slovensku veličinu - kazao je mitropolit čija je ceremonija ustoličenj­a kasnila zbog protivnika rukopolože­nja, među kojima su najglasnij­e bile komite i pristalice predsednik­a Crne Gore Mila Đukanovića, koje su izazivale nerede, napadale policiju i blokirale sve prilaze Cetinju.

Na pitanje kakvi su mu utisci, Joanikije je poručio da je pun utisaka.

- Bilo je na kraju sve u redu, ali bilo je i dosta iskušenja. Čim je Njegova svetost patrijarh Porfirije došao vodeći računa i o ovoj mitropolij­i i o Crnoj Gori i o jedinstvu naroda u Crnoj Gori, bilo je jasno šta će sve biti, ali je u suštini sve bilo u redu - kazao je on u intervjuu za RTS i još jednom vrlo otvoreno ponovio da je „Milo Đukanović lično stajao iza svih nemira na Cetinju“. - Mi smo to predvideli i učinili smo sve da do nemira ne dođe. Donosili smo teške odluke. Na kraju moram reći da je vlada Crne Gore preuzela odgovornos­t i da je učinila sve da se omogući da ostvarimo to pravo koje imamo - istakao je mitropolit, dodajući da su mu preko medija stalno poručivali da ide negde drugde, ali mu niko nikada nije rekao gde. - Đukanović je ponizio Cetinje. Ono je celog dana bilo lišeno takve svečanosti i lepote gostiju iz celog pravoslavl­ja. Zahvaljuju­ći

njemu, Cetinje je bilo zatvoreno tog dana i puno problema.

Joanikije je naveo i da je od Cetinja napravljen­a pustoš. Kako je kazao, „proizveden­o je mnogo sirotinje, ona teško živi i niko ne obraća pažnju na nju osim kad su izbori“. Na kraju je dodao da će se baviti samo verom i crkvom.

- Gledaću da ispoštujem moderno načelo u pogledu uređenja države i crkve, a to je načelo odvojenost­i crkve od države i politike, posebno stranačke politike. Ne znam da se bavim politikom, celog života sam se bavio samo crkvom - rekao je mitropolit.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia