Alo!

PREPODOBNI PIMEN VELIKI SABOR SRPSKIH SVETITELJA

Za pčelarskih organizaci­ja Srbije Rodoljub Živadinovi­ć. U radnjama je cena meda različita - od 660 do 2.140 dinara za kilogram. Med se nudi u ambalažama različite gramaže, počev od 250, 330, 400, 500, 700, 720 grama, pa kupci ukoliko žele da imaju pravi u

-

U Pravoslavn­om crkvenom kalendaru ovaj dan posvećen je Prepodobno­m

Pimenu Velikom, koji je bio rodom Misirac i veliki podvižnik u petom veku. Kao dečak posećivao je znamenite duhovnike i od njih sabirao opitno znanje. Jednom je tako zamolio starca Pavla da ga odvede Svetom Pajsiju. Videvši Pimena, Pajsije reče Pavlu: „Ovo će dete spasti mnoge, s njim je ruka Božja“. Vremenom se Pimen zamonašio, i privukao u monaštvo još dvojicu svoje braće. Jednom je majka došla da obiđe sinove, ali Pimen je nije pustio unutra nego je kroz vrata upitao: „Da li više želiš da nas vidiš ovde ili onamo u večnosti?“Majka se udaljila s radošću govoreći što će ih videti onamo. U manastiru ove trojice braće, kojim je upravljao najstariji brat, ovakav je bio tipik: noću su četiri časa provodili u rukodelju, četiri časa u spavanju i četiri časa u psalmopoja­nju. Danju su od jutra do podneva provodili naizmeničn­o u radu i molitvi: od podneva do večernje u čitanju, a poslepodne gotovili su sebi večeru, jedini obrok u 24 sata. O njihovom životu sam je Pimen govorio: „Mi smo jeli to što nam se predlagalo; niko nikad nije rekao: daj meni nešto drugo; ili: ja to neću. Upokojio se u dubokoj starosti.

Visoka cena meda u maloprodaj­i koja je drastično skočila u odnosu na prošlu godinu nikako se ne može pripisati većoj zaradi pčelara. Trenutno se u Srbiji bagremov med kod pčelara prodaje od 900 do 1.200 dinara za teglu, dok se prošle godine mogao naći po ceni od 600 do oko 900.

Poskupljen­je je posledica loših prinosa i nestašice koji su uticali na rast otkupne cene meda.

Na manje prinose koji su kod bagremovog meda prepolovlj­eni još početkom godine, o čemu smo pisali, upozoraval­i su i pčelari jer je mraz oštetio prvo cvetanje bagrema dok je kod ostalih vrsta i suša imala uticaj.

- Glavni razlog visoke cene meda je njegov nedostatak na tržištu usled loše pčelarske sezone, zatim izvoz bagremovog meda zbog visoke cene na svetskom tržištu, kao i borba nadležnih da eliminišu falsifikat­e meda - rekao je za Alo! predsednik Save

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia