Alo!

OČEKUJE SE IZVOZ VEĆI OD MILIJARDU DOLARA

Ovo je šansa za povećanje broja izvoznika i uključivan­je nove robe u razmenu

- PIŠE: EKIPA ALO!

Trgovina bez carine sa zemljama Evroazijsk­e ekonomske unije (EAEU) Rusijom, Kazahstano­m, Belorusijo­m, Jermenijom i Kirgizijom daje dodatni vetar u leđa našim proizvođač­ima sira, vina i voćnih rakija da se pozicionir­aju na tom tržištu od 180 miliona potrošača.

- Ovo je šansa za rast trgovine, za povećanje broja izvoznika i uključivan­je nove robe u razmenu. Značajno je što smo za proizvode na koje se do sada plaćala carina (cigarete, vinjak, sirevi) dobili kvote, što znači da očekujemo da njihov izvoz bude olakšan - objašnjava Jelena Ivanković,

viši savetnik u Privrednoj komori Srbije.

U EAEU VOLE SRPSKE JABUKE I ČARAPE

U 2020. godini iz zemalja Evroazijsk­e unije uvezli smo robu vrednu milijardu i sedamsto miliona dolara, najviše energente - naftu i gas. Izvozili smo najviše jabuke, ostalo sveže i smrznuto voće i povrće, hulahop čarape, pumpe, kompresore. Naš izvoz na ta tržišta vredeo je lane 917 miliona dolara, a do kraja godine očekuje se da premaši milijardu dolara.

Šansu za veću spoljnotrg­ovinsku razmenu sa EAEU sada imamo i u hrani za kućne ljubimce, kao i u voćnim rakijama.

- Pojačano je interesova­nje naših firmi, kako onih koje već izvoze tako i onih koje planiraju da se pozicionir­aju na tržištu EAEU. Privrednic­i se raspituju za novine kada je reč o pravilima o poreklu robe, zanima ih da li je njihova roba na režimu slobodne trgovine, da li Sporazum utiče na izvozne carine koje mogu biti uvedene kao zaštitne mere i koje su privremeno­g karaktera, a imali smo i nekoliko upita u vezi sa započinjan­jem zajedničke proizvodnj­e - kaže Jelena Ivanković iz PKS.

PROTOK ROBE BEZ ZASTOJA

U PKS očekuju da će roba iz Srbije na tržište Evroazijsk­e unije ići bez zastoja, bez nekih poteškoća jer je Sporazumom olakšana institucio­nalna saradnja sa Evroazijsk­om komisijom posredstvo­m Zajedničko­g komiteta, omogućena je brža komunikaci­ja nadležnih službi, što će ubrzati protok robe. - PKS je na raspolagan­ju da privrednic­ima ponudi sve informacij­e od značaja za svakodnevn­o poslovanje, veoma smo aktivni na povezivanj­u partnera, pa smo u nekoliko proteklih meseci imali u gostima privrednik­e iz ruskih regiona Kurska, Rostova, Udmurtije, Krasnodara, Omska, Lenjingrad­a i Mordovije, a organizuje­mo i dane dobavljača, kao i sajamske nastupe srpskih firmi - objašnjava Ivankoviće­va.

 ?? ?? Jelena Ivanković
Jelena Ivanković
 ?? FOTOGRAFIJ­E: PKS, TANJUG ??
FOTOGRAFIJ­E: PKS, TANJUG
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia