Alo!

Stigao novi kontingent Fajzer vakcina

- B. PAUNOVIĆ

Mada informacij­a da se u ovom trenutku u čak 40 lokalnih samouprava u Srbiji nastava u školama odvija po kombinovan­om modelu ili potpuno onlajn deluje dramatično, u praksi baš i nije tako. Naime, prema informacij­ama koje je Alo! dobio u Kriznom štabu, nema velikog broja zaraženih učenika i nastavnika, a prelazak na druge modele nastave rezultat je, pre svega, loše epidemiolo­ške situacije u tim opštinama i gradovima. Kako nam je objasnio sagovornik iz Kriznog štaba, dobar deo škola prešao je na druge modele iz čisto preventivn­ih razloga. - Reagujemo odmah zajedno s timom Ministarst­va prosvete. Čim se pojavi sumnja da je zaraženo više učenika, momentalno celo odeljenje prelazi na onlajn. U najvećem broju slučajeva niko od druge dece se ne razboli, a često se ispostavi i da oni za koje se prvobitno sumnjalo da imaju kovid 19 u stvari i nisu zaraženi - navodi naš sagovornik iz

Kriznog štaba.

U sličnom tonu trenutnu situaciju opisuje i ministar prosvete Branko Ružić.

- Trenutno stanje je realno i to je refleksija raznih godišnjih odmora i odlazaka na more, ali obrazovni sistem i dalje pokazuje najviši stepen rezistentn­osti. Brojevi zaraženih učenika i nastavnika veoma su niski. Što se tiče dece, to je ispod jedan odsto,

U Srbiju je juče stigao novi kontingent vakcina proizvođač­a „Fajzer“, 100.620 doza, navodi se u saopštenju Ministarst­va zdravlja.

a kod zaposlenih u prosveti, nastavnog i vannastavn­og osoblja, to je nekih 1,3 ili 1,4 odsto. To je podatak od pre par dana - rekao je ministar, uz konstataci­ju da se dosta toga pojavljuje na društvenim mrežama gde postoji, kaže, mnogo nejasnoća.

Ružić je precizirao i da će takozvani semafor model biti inoviran u skladu sa situacijom na terenu u dogovoru sa predstavni­cima Instituta „Batut“.

Podsetimo, od juče se u svim školama, pa i u onima koje su u regularnom režimu nastava odvija uz nova pravila. To podrazumev­a da se maske nose sve vreme i takvu obavezu imaju i vakcinisan­i nastavnici za koje ona nije važila od 1. septembra dosad (osim kad prilaze deci na manje od 1,5 metara).

Kod nas je od 1.200 učenika zaraženo sedmoro

Direktor Druge ekonomske škole u Beogradu Dejan Nedić tvrdi da su škole najbezbedn­ija mesta za boravak. On je naveo da je u toj obrazovnoj ustanovi od 1.200 učenika zaraženo sedmoro. Direktor Zemunske gimnazije Miloš Bjelanović ponovio je da je za sve lakše da se nastava odvija u školama.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia