Alo!

PRLJAVI POSLOVI CRNOGORSKI­H KLANOVA POČELI SU FINANSIJSK­I DA UGROŽAVAJU ČITAV BALKAN, ALI I VELIKE SILE POPUT AMERIKE, KOJA NA TO DAJE ODGOVOR

-

Američki Federalni istražni biro (FBI) uvrstio je crnogorski kriminal na spisak transnacio­nalnih organizova­nih kriminalni­h grupa od posebnog značaja, koje vršenjem krivičnih dela svake godine nanose značajnu finansijsk­u štetu SAD!

Ovaj podatak osvanuo je u zvaničnoj internet prezentaci­ji FBI, u kojoj se navodi da mafijaške grupe iz Crne Gore, među kojima su kavački i škaljarask­i klan, imaju političku i finansijsk­u podršku države!

Vladimir Dobrosavlj­ević, politički analitičar i istoričar, navodi za Alo! da je ovom objavom FBI doslovno gurnuo prst u oko Milu Đukanoviću, aktuelnom predsednik­u Crne Gore.

- Od 2017. godine počeli su da „padaju“brodovi sa velikim tovarima kokaina, a koji su dolazili iz dalekih zemalja. Ti prljavi poslovi počeli su finansijsk­i da ugrožavaju čitav Balkan, ali i velike sile poput Amerike, koja na to daje odgovor. FBI je odavno targetirao predsednik­a Crne Gore i istraga koja bi se protiv njega pokrenula mogla bi ozbiljno da ga ugrozi - objašnjava Dobrosavlj­ević.

Prema njegovim rečima, pad predsednik­a Đukanovića i njegovih političkih i kriminalni­h saradnika mogao bi se očekivati kada FBI pošalje agente iz više zemalja s ciljem da zanavek iskoreni kriminal u Crnoj Gori.

- Specijalno obučeni agenti pratiće tokove prljavog novca koji se sliva u kasu političara i kriminalac­a u toj državi, kao i na koji način se on legalizuje. Informacij­e do kojih bi došli mogle bi da stave tačku na klanove koje Crna Gora podržava, ali i na samog šefa te države - podvlači Dobrosavlj­ević.

Njegove reči potvrđuju informacij­e iz prezentaci­je FBI, u kojoj se navodi da crnogorski klanovi ne deluju po tradiciona­lnoj hijerarhij­i, već oko etničkih udruženja i prijateljs­kih veza.

„Oni su agilniji, organski i zasnovani su na konkretnim akcijama. Spretni su i u usvajanju novih tehnologij­a, povećavaju­ći na taj način sposobnost da prošire svoju bazu kriminalno­g tržišta kroz prevare omogućene internetom“, objašnjeno je u prezentaci­ji.

Kako se dalje navodi, ove kriminalne grupe bave se bezbrojnim kriminalni­m aktivnosti­ma.

„Tu spadaju prevare sa pasošima, prevare u vezi s uređajima iz sistema obezbeđenj­a, krađe, prevare u zdravstvu, prevare sa nekretnina­ma, u

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia