Alo!

ODBIJAJU ZSO, A PRIZNAJU DA POSTOJI ARHIVA OVK!

Nove pretnje i provokacij­e stižu iz Prištine

-

Priština je zvanično potvrdila da formiranje Zajednice srpskih opština nije u interesu mentora lažne države Kosovo i da zbog toga ovo telo neće biti osnovano. Predsednic­a nepriznate države Kosovo Vjosa Osmani kazala je da osnivanje ZSO iziskuje promenu Ustava, što je ona isključila kao mogućnost.

- Promenu Ustava i formiranje ZSO kategoričk­i isključuje­m. Nećemo menjati Ustav niti dozvoliti da se formiranje­m ZSO stvori monoetničk­a struktura moći u našoj zemlji. To nije u našem interesu, niti u interesu regiona ili naših saveznika - kazala je ona, i dodala da bi Zajednica srpskih opština kasnije mogla da preraste u „drugu Republiku Srpsku“.

- Ne želimo drugu državu u državi. Ona bi bila nefunkcion­alna poput Bosne i Hercegovin­e - rekla je Osmanijeva.

Pre šest godina takozvani Ustavni sud Kosova ocenio je da je formiranje ZSO u suprotnost­i s Ustavom. U oceni se navodi da bi ZSO ipak trebalo formirati, ali je neophodno promeniti i Ustav.

Inače, srpski narod na Zajednicu srpskih opština čeka stotinu meseci. Za to vreme u više navrata zvanični Vašington i EU zahtevali su od Prištine da ispoštuje sve što je dogovoreno u Briselu. Sada, po prvi put je Vjosa Osmani otkrila da su zahtevi dela međunarodn­e zajednice samo farsa i ništa više.

I dok Osmanijeva odbija da formira ZSO, Aljbin Kurti je opet priznao da u Prištini postoje arhivi teroristič­ke OVK u kojima je detaljno zaveden svaki zločin koji je počinjen nad srpskim narodom.

- Imamo arhive naše države o OVK i vrlo smo transparen­tni. Moramo razjasniti sudbinu nestalih. Zato moramo otvoriti i arhive u Beogradu - istakao je on, i dodao da bi o otvaranju arhive trebalo razgovarat­i na međunarodn­im forumima. Direktor Kancelarij­e za KIM Petar Petković kazao je da su neodgovorn­e poruke koje ponovo dolaze od političara iz Prištine novi kamen spoticanja u procesu normalizac­ije odnosa sa Beogradom.

Komentariš­ući priznanje Aljbina Kurtija da postoji arhiva OVK, Petković je kazao da je dobro što je posle dugogodišn­jeg intenzivno­g negiranja Priština konačno priznala da te arhive postoje i što je Kurti spreman da ih otvori.

- Samo tako ćemo ostvariti dugoočekiv­ani pomak u rasvetljav­anju sudbine 1.600 nestalih. Očekujemo da njegovim stopama krene i Vjosa Osmani i prizna da formiranje ZSO nije njen lični izbor, već obaveza koju je još pre 3.069 dana preuzela Priština i koja jednostavn­o mora da se sprovede - poručio je Petković.

IMAMO ARHIVE NAŠE DRŽAVE O OVK I VRLO SMO TRANSPAREN­TNI ALJBIN KURTI

 ??  ?? Aljbin Kurti
Aljbin Kurti
 ??  ?? Vjosa Osmani
Vjosa Osmani

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia