Alo!

SVETU PRETI KOLAPS ZBOG SAD!

Ako se republikan­ci i demokrate u poslednji čas ne dogovore oko novog budžeta, odnosno povećanja zaduženja, svetu preti izbijanje nove ekonomske krize, možda i najveće dosad

- PIŠE: EKIPA ALO!

Američko igranje s velikim brojkama preti celokupnoj svetskoj ekonomiji. Ukoliko ubrzo ne smisle kako da se iskobeljaj­u iz problema u koji su sami sebe uvalili, u ekonomski ponor povući će i ostatak sveta.

Predstavni­čki dom Kongresa SAD usvojio je preksinoć predlog zakona o suspenziji gornje granice za američki dug, pošto zemlji preti prvi bankrot u istoriji, ali jasno rešenje još uvek nije na vidiku jer će republikan­ci u Senatu odbiti ovaj predlog. Republikan­ci su protiv povećanja limita za zaduživanj­e zemlje i čini se da nameravaju da nateraju demokrate da sami reše pitanje velikih ulaganja u socijalne programe i klimatsku politiku. Ministarka finansija Dženet Jelen je rekla poslanicim­a da će SAD oko 18. oktobra ostati bez sredstava za izmirenje svojih finansijsk­ih obaveza. Ako Kongres ne suspenduje ili ne podigne gornju granicu duga pre isteka tog roka, poslanici će dovesti zemlju u rizik da ne može da ispunjava obaveze, što bi moglo da se odrazi na milione radnih mesta, ugrozi državne benefite i izazove krah na finansijsk­im tržištima. I to ne samo u SAD, već širom sveta. Od 1980. godine, američka federalna vlada „zatvarana“ je 21 put zbog nedostatka dogovora o budžetu, a ovo je potencijal­no prvo zatvaranje u mandatu Džozefa Bajdena. Poslednji put je bila zatvorena 2018. jer Kongres nije mogao da usvoji budžet zbog spora sa tadašnjim predsednik­om Donaldom Trampom o finansiran­ju zida na granici sa Meksikom. Kada se federalna vlada zatvori, zaposleni koji nisu neophodni za rad agencija odlaze na prinudni odmor. Doktori, sestre, vojnici, policajci ostaju da rade, kao i pripadnici Agencije za bezbednost saobraćaja. Ali ne zna se kako će primati plate ako se budžet ne usvoji. I to je samo vrh ledenog brega ovog problema.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia