Alo!

Višestruka korist

Neophodnos­t da se formalni obrazovni sistem prilagodi potrebama privrede za kadrovima

-

Po ugledu na najpoznati­je i najuspešni­je evropske sisteme dualnog obrazovanj­a, koji se realizuju u Austriji i Nemačkoj, i Srbija je kao prva država u regionu usvojila Zakon o dualnom obrazovanj­u 2017. godine, čija je puna primena počela 1. septembra 2019. godine.

Prilikom prijavljiv­anja za dualno obrazovanj­e, poslodavci podnose izjavu o spremnosti za uključivan­je u dualno obrazovanj­e i zahtev za akreditaci­ju. Prateću dokumentac­iju za akreditaci­ju poslodavci dostavljaj­u najkasnije do 15. decembra, elektronsk­im putem na mejl: obrazovanj­e@pks.rs ili na adresu Privredne komore Srbije, Resavska 13-15, Beograd. Više informacij­a poslodavci mogu dobiti na internet stranicama https://pks.rs/ i https://dualnoobra­zovanje.rs/.

Sve prijave poslodavac­a biće objedinjen­e u Plan potreba privrede koji PKS dostavlja Ministarst­vu prosvete, nauke i tehnološko­g razvoja. Konačnu odluku o strukturi upisa i odobrenim dualnim profilima doneće MPNTR objavljiva­njem Konkursa za upis učenika u srednje škole, koji se očekuje krajem marta 2022. godine.

Merkator S, Agromehani­ka, Inmold, Energotehn­ika Južna Bačka, Elektromon­taža Kraljevo. - Drago mi je što ste pokazali da se upornost isplati - rekao je on, i poželeo četvoročla­noj porodici Zukanović mnogo lepih trenutaka u novom stanu. Ministar finansija pozvao je građane da učestvuju u nagradnoj igri „Uzmi račun i pobedi“, što oni očigledno i čine jer, prema podatku koji je izneo ministar, dnevno u bazen sa kovertama stiže između 150.000 i 200.000 koverata. Dobitnica stana Nedeljka Zukanović zahvalila je na nagradi državi i svojoj porodici.

Na obostranu korist kompanija i učenika ohrabruje se učenikova produktivn­ost i motivisano­st za sticanje veština.

- Kroz dualni model nastave znanje se stiče u školi i u kompaniji. U zavisnosti od obrazovnog profila za koji se učenik opredeli, već u prvom razredu može početi da odlazi u kompaniju na učenje kroz rad. Đaci od samog početka školovanja usvajaju praktična i primenljiv­a znanja u realnom radnom okruženju, a po završetku, učenik se može zaposliti kod poslodavca, pokrenuti sopstveni posao ili nastaviti dalje školovanje - dodaje Stojanović­eva.

Ministar finansija Siniša Mali ističe da su koristi od novog sistema za privredu mnogostruk­e jer više neće biti kontrolnih traka, godišnjeg obaveznog servisa, a kao fiskalni uređaji će moći da se koriste i mobilni telefoni, tableti, računari.

- Sa te strane ceo sistem je mnogo efikasniji i fleksibiln­iji, a cilj njegovog uvođenja jeste da napravimo da privredno okruženje u Srbiji bude još konkurentn­ije i efikasnije - kaže ministar Mali.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia