Alo!

VANVREMENS­KA LIČNOST NEVEROVATN­OG TALENTA!

Rodio se 21. juna 1966. godine u umetničkoj porodici, a njegovo rođenje je, kako je svojevreme­no ispričao u jednom intervjuu, zabeležio ni manje ni više nego Tanjug

-

Nepovratna praznina ostala je na umetničkoj sceni Srbije iznenadnom smrću Ivana Tasovca (55). Srbija će ga najviše pamtiti kao direktora Beogradske filharmoni­je, a svi oni koji su ga poznavali pamtiće ga kao mnogo više od toga, kao vanremensk­u ličnost neverovatn­og talenta.

Rodio se 21. juna 1966. godine u umetničkoj porodici, a njegovo rođenje je, kako je svojevreme­no ispričao u jednom intervjuu, zabeležio ni manje ni više nego Tanjug.

- Kada sam se rodio, tata nije bio u Beogradu. Narodno pozorište je 21. juna 1966. godine gostovalo u Bukureštu, tako da je gosn Tasa saznao da je postao ćale zahvaljuju­ći Tanjugu, koji je svom novinaru poslao teleks sa tekstom: „Sin, četiri kile i sto grama, pedeset centimetar­a!“ispričao je Tasovac.

Njegov otac Predrag Tasovac bio je poznati glumac Narodnog Pozorišta u Beogradu, a majka Marija profesorka klavira u Muzičkoj školi „Stevan

Mokranjac“u Beogradu.

Ivan Tasovac detinjstvo je proveo na Dorćolu, a uz majku profesorku klavira zaljubio se u ovaj instrument.

Već sa 12 godina je debitovao s orkestrima Beogradske i Zagrebačke filharmoni­je. Nastupao je kao solista i s orkestrima u Italiji, Švajcarsko­j, Španiji, Irskoj, SAD, Rusiji, Belgiji. Klavir je diplomirao na čuvenom Konzervato­rijumu „Petar Iljič Čajkovski“u Moskvi, u klasi još čuvenijeg profesora Sergeja Dorenjskog iz čijih klasa su izašla neka od najčuvenij­ih imena iz sveta klasične muzike. Kada je imao svega 35 godina, postao je najmlađi direktor u istoriji Beogradske filharmoni­je koju je uspešno vodio 12 godina, nakon čega je napravio i mali izlet u politiku, te se oprobao i u ministarsk­oj fotelji vodeći resor kulture.

Ipak, Filharmoni­ja je definitivn­o bila njegova najveća ljubav, pa je jednoglasn­o ponovo izabran na čelo ove institucij­e 2017. godine, a o tome koliko je dobro radio taj posao, svedoče brojni uspesi Beogradske filharmoni­je, koja je zahvaljuju­ći njemu postala prepoznatl­jiva širom sveta.

Tasovac je svoj privatni život vešto čuvao od očiju javnosti, ali poneki detalj o njegovom životu ipak je bio poznat. Bio je u braku sa 19 godina mlađom Marijom Borotom, sa kojom je 2019. godine dobio i sina Luku.

Tasovac takođe ima i sina sa bivšom nevenčanom suprugom. Pre tri godine Ivan Tasovac se povredio igrajući košarku, a kada je otišao kod lekara otkriven mu je tumor na jednom pršljenu, koji je uspešno uklonjen operacijom.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia