Alo!

APOKALIPSA!

Na 400-500 metara od poslednjeg uporišta odbrane u Azovstalju zvižde snajperski hici i odzvanjaju detonacije

- PIŠE: IGOR DAMJANOVIĆ

Grobnu tišinu u ovih dana planetarno poznatom ukrajinsko­m gradu Marijupolj­u periodično prekidaju zvuci detonacija iz pravca čeličane „Azovstalj“, gde su pod zemljom ukopane poslednje snage otpora. Čitavog dana koji je reporter Alo! - jedini izveštač srpskih medija u prelomnom trenutku rata u Ukrajini - proveo u ovom lučkom gradu na Azovskom moru uzdizali su se gusti oblaci dima, što je posledica dejstava ruske artiljerij­e i strateških bombardera „tu-22“.

Prilaz železari bio nam je omogućen na 400-500 metara od objekata. Dotle je bezbedno, mada ne sasvim jer često kroz vazduh zvižde snajperski hici. Procenjuje se da je u katakombam­a, podzemnim bunkerima i hodnicima čeličane trenutno između 1.500 i 4.000 boraca, od čega glavninu čine pripadnici neonacisti­čkog bataljona „Azov“. Spekuliše se i da su među njima i drugi pripadnici razbijenih brigada ukrajinske armije, kao i nekoliko stotina stranih plaćenika.

Industrijs­ki lučki grad na Azovskom moru, u kome je do rata živelo oko 440.000 stanovnika, poslednjih mesec dana bio je poprište jedne od najvećih bitaka vođenih na tlu Evrope od Drugog svetskog rata. I to je vidljivo na svakom koraku. Procenjuje se da je između 60 i 80 odsto stambenog fonda Marijupolj­a uništeno.

Najvažnije tačke odbrane u gradu bile su metalurški kombinat „Iljič“, zauzet pre nekoliko dana, i čeličanu „Azovstalj“, gde njihove jedinice i dalje pružaju otpor.

Meštani s kojima je vaš reporter razgovarao tvrde da je ukrajinska armija, kada je potisnuta iz gradskog jezgra, iz kruga kombinata „Iljič“artiljerij­om tukla po stambenim naseljima i da su tada nastala neka od značajnih razaranja grada. Desetine jedinica uništene tehnike ukrajinske armije u fabričkom krugu najbolji su pokazatelj u kakvo je utvrđenje bila pretvorena ova strateški važna fabrika koja je do rata više od 80 odsto proizvodnj­e izvozila u 69 država sveta.

Gotovo da nema gradske četvrti u kojoj nisu vođene borbe i koja nije pretrpela apokalipti­čna razaranja. Po gradu su na sve strane uništena civilna vozila, desetine tenkova i oklopnih transporte­ra, i ukrajinski­h i ruskih. Vode i struje uglavnom nema. U parkovima i na zelenim površinama vidljivi su grobovi, gde su žitelji bili prinuđeni da sahranjuju svoje najmilije. U dvorištima stambenih blokova ljudi se okupljaju oko logorskih vatri na kojima se greju i pripremaju hranu.

 ?? ?? Ruševine na sve strane
Ruševine na sve strane
 ?? ??
 ?? FOTOGRAFIJ­E: ALO! ?? Izveštač Alo! nadomak čeličane Azovstalj
FOTOGRAFIJ­E: ALO! Izveštač Alo! nadomak čeličane Azovstalj
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia