Alo!

OSTAJEMO OVDE!

Ivana i Norbert planiraju da osnuju zadrugu, gaje guske i bave se poljoprivr­edom i turizmom

- PIŠE: M. J. MAČUŽIĆ

Da je neko otišao iz grada u selo, čujemo gotovo svakog dana, ali u prethodnih nekoliko godina sve više možemo da čujemo i za obratnu situaciju. Tako je Ivana Hajnal, iz Iriga, nakon studiranja u Novom Sadu, rešila da bolji život započne na selu. Tako je sa suprugom došla u njegovo rodno mesto, selo Šatrinci u Vojvodini, gde su se rodile i njihove dve ćerke.

Baš u vreme kad su mladi supružnici tražili stan ili kuću za iznajmljiv­anje u Rumi, Ivana je videla konkurs Ministarst­va za brigu o selu za dodelu seoskih kuća.

- Ja volim selo i što sam starija, volim i cenim ga sve više. Shvatila sam da je i za decu bezbednije da rastu ovde. Tako da sam predložila suprugu da probamo da na taj način ostanemo ovde. Dve nedelje nakon što sam rodila mlađu ćerku stigle su nam vesti da smo dobili kuću. Bili smo presrećni - priča Ivana za Alo!.

Ovo je, kaže, bio idealan način da se suprug i ona odvoje iz velike zajednice i osamostale se, a da budu i blizu baba i deda.

- Koliko god voleli i moje i njegove roditelje, svako treba da ima više slobode. Sada smo dobili i to da smo blizu, družimo se svakodnevn­o, a opet je svako na svome.

Norbert ne krije zahvalnost supruzi što ga je ostavila na selu.

- Za sve je ona zaslužna. Pre svega, što ne beži ni od sela ni od posla ni od porodice, a onda i što je sve ovo izgurala. Meni do posla u Rumi treba samo 20 minuta, a nemerljivo je veliko to što dane provodimo na ovom čistom vazduhu, u prirodnom okruženju - kaže Norbert.

Devojčica Hana već je dovoljno velika da je mogla da s ekipom Alo! podeli svoje mišljenje o novoj kući.

- Imam i ljuju i tobogan, a i seku. Ići ću u vrtić kad napunim tri godine. Mnogo mi je ovde lepo - kaže Hana, koju jedino pomalo muči što ni seka Leona ni njen ljubimac Simba neće moći u obdanište s njom.

Radost ne krije ni deda Janoš, ponosan što je on bio taj koji je podržao snajku da istraje u borbi za ostanak u Šatrincima.

- Meni je puno srce, pomažem im koliko mogu, šta treba, ozidam, okopam bašticu, a i oni su vredni. A najvažnije je što svakog dana mogu da slušam moju Hanu kako peva – zaključio je deda Janoš u razgovoru za Alo!.

DVE NEDELJE NAKON ŠTO SE RODILA LEONA SAZNALI SMO DA SMO DOBILI KUĆU

Ivana Hajnal

 ?? ?? Trenutno imaju samo kokoške, a narednih dana stižu im i guske koje planiraju da gaje u budućnosti
Trenutno imaju samo kokoške, a narednih dana stižu im i guske koje planiraju da gaje u budućnosti
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia