Alo!

Daleko je Afrika

- A. DIMITRIJEV­IĆ D. BRANKOVIĆ JEVĐIĆ

Većina stanovnika u našem okruženju u Keniji su katolici i oni su već proslavili Uskrs, kaže Andrea Šisler, koja u toj afričkoj zemlji živi sa suprugom Stefanom i njegovom porodicom. - Trudimo se da bude sve kao kod kuće. Farbamo jaja, pravimo praznični ručak u nedelju. Meni je ovo prvi Vaskrs u Africi, sad sam s ove strane kamere, pa će moj jednogodiš­nji sin da se kucka s bakom, dedom, pradedom i ujacima u Beogradu preko videopoziv­a. Malo je tužno što smo daleko jedni od drugih, ali je važno to što se volimo - kaže Andrea.

Srbi u Holandiji se okupljaju u Crkvi Svete Trojice u Roterdamu. Oni crkvu posećuju od Velikog četvrtka, kad se mole za praštanje grehova. Na Veliku subotu idu na noćnu liturgiju posle koje se pričešćuju. Za vreme praznika u roterdamsk­oj crkvi se okupi oko 700 ljudi, uglavnom iz Hercegovin­e, Krajine, Srbije i Bosne.

- Na Veliki petak postimo na vodi i ne slušamo muziku za Alo! je objasnila Srpkinja Svetlana Karan, koja bez obzira što ima holandsko da je „magirica“odličnog ukusa i da bi svako trebalo da je proba. Kako kaže, taj ukus je, kao što bi Amerikanci rekli: „hate it or love it“, i napominje da je malo kisela zbog limuna, ali ima poseban šmek zbog jaja i džigerice.

- Ako neko mrzi njen ukus, uzme koju kašiku zbog običaja - otkriva Kostas, i dodaje da se za Uskrs peku na ražnju i „kokoreci“, a to je džigerica uvezana jagnjećim ili jarećim crevima.

- U nedelju je uskršnji ručak, kada se uglavnom peče jagnje ili jare na ražnju, a može neko i drugo meso. Pravoslavn­i državljans­tvo praznike obeležava u duhu naše tradicije. Jaja farbamo na Veliki petak, a za nedelju spremamo bogatu prazničnu trpezu - rekla je Svetlana, i dodala da pored porodice na ručak dolaze i prijatelji.

Uskrs se u svim pravoslavn­im zemljama slavi uvek zajedno (što nije slučaj sa Božićem, koji samo Srbi, Rusi, na Svetoj Gori i u Makedoniji slave 7. januara). Mi poštujemo obe tradicije, mada nema nekih velikih razlika, osim praznika po starom i novom kalendaru. Što se tiče Uskrsa sve je potpuno isto kao u Srbiji, jedino je ovde običaj da kumovi koji su krstili decu pre praznika poklanjaju kumčićima uskršnju sveću.

Taj običaj se poštuje do punoletstv­a - kaže Kostas.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia