Alo!

ZEC NIJE U DUHU PRAVOSLAVL­JA Čudesna čuvarkuća

- V. VUKADINOVI­Ć

Svi dočekujemo Vaskrs s velikom radošću, a posebno deca, koja uživaju u farbanju jaja i njihovom darivanju. Da li jaja treba da budu šarena, šta treba ispisivati na njima, kako proslaviti najveći hrišćanski praznik, objasnio nam je protođakon Ljubomir Ranković.

Da li je pravilno reći Uskrs ili Vaskrs?

- Mi kažemo vaskrsenje, ne kažemo uskrsenje. Hristos je vaskrsao i zato je pravilno reći Vaskrs.

Kada se farbaju jaja?

- Na Veliki petak, dan raspeća Isusa Hrista. Taj dan je Crkva odredila za farbanje, a subota je dan velikog ćutanja. U farbanju jaja vole najviše da učestvuju deca i ona na neki način razvejavaj­u slojeve tuge zbog tog strašnog čina i grade most prema velikoj radosti. Dete je simbol dobrote, čestitosti, bezgrešnos­ti, a to su atributi naše hrišćanske vere.

Da li jaja mogu da budu raznih boja?

- Zbog simbolike jaja bi trebalo da budu crvena. Crveno jaje je prva odnela Marija iz Magdale u Rim, izašla pred cara Tiberija i darivala - Prijatelj me je pitao da li sam nekada razbio čuvarkuću. Dotad se nisam usudio jer sam mislio da se jaje pokvari. Onda sam razbio jaje, a ono je bilo samo malo sasušeno, bez neprijatno­g mirisa. Preporučuj­em čitaocima da to probaju s čuvarkućom od prošle godine i sami se uvere da li se jaje pokvarilo. Posle ga zakopajte u saksiju ako ste u gradu, a ako ste na selu, pod neki kalem ili u baštu - ističe protođakon Ranković.

mu ga je uz pozdrav „Hristos vaskrse“. Crvena boja je i boja zore koja se zarumeni na istoku kada se sunce rađa. Ali narod voli da ima jaja različite boje i to nije pogrešno.

Koji simboli treba da se iscrtavaju na uskršnjim jajima?

- Pravila stvaraju ljudi, zajednice, podneblja s različitim mentalitet­om. Ono što se najviše ljudskom

rukom ispisuje jeste skraćenica pozdrava „Hristos vaskrse“- HV ili ceo pozdrav, kao i otpozdrav - „Vaistinu vaskrse“ili VV. To najbolje dočarava tajnu ovog velikog praznika nad praznicima. Razne nalepnice ukrašavaju jaja, ali nemaju hrišćanski karakter.

Da li postoji veza između zeca i jajeta ili pileta i jajeta?

- Zec nema hrišćansku simboliku. On je simbol straha, a vaskrsenje simbol hrabrosti. To je antipod suštini ovog velikog praznika. Pile ima simboliku rađanja, jer mu Gospod daje snagu da malim kljunom probije ljusku i izađe iz jajeta. Taj čin je ikona Vaskrsa. Tako je i Gospod bio u grobu na čijem je ulazu bio teški kamen koji je on razvalio i ustao iz groba. U našem narodu je pile i simbol ljubavi - deci se tepa „pile malo“, a zaljubljen­i parovi govore jedno drugom „pile moje“.

Šta treba raditi na Vaskrs?

- Treba otići u hram na liturgiju, pričestiti se i s bližnjima proslaviti ovaj veličanstv­eni praznik u ljubavi i radosti. Jedini običaj je darivanje jajima, a u kući treba da gori kandilo da ona liči na domaću crkvu.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia