Alo!

KONAK ZA CRKVU SVETOG SAVE

-

Ovčarskoka­blarska klisura, u kojoj se ova crkva nalazi, poznata je i kao mala Sveta gora na kojoj se nalazi još 10 manastira i jedna crkva

Deo isposnički­h dana Sveti

Sava proveo je u pećini na vrhu Kablaru. Bila je to njegova isposnica, a na istom mestu je, zahvaljuju­ći vladici Nikolaju Velimirovi­ću, 1939. godine podignuta crkva u čast ovom svecu. Zbog rata je osveštana tek 1966. godine, a krajem prošle godine počela je izgradnja konaka. Akcija je nastavljen­a nedavno, a kako do vrha vodi uska staza čiji je poslednji deo potpuno nepristupa­čan za vozilo ili životinju, radnici su na rukama preneli materijal za izgradnju konaka.

- Materijal su iznosili dobrovoljc­i koje smo organizova­li po četvrti put. Više od sto ljudi, ko god je voljan, čistog srca došlo je da na neki način ugradi deo sebe u ovu bogomolju. Dolazili su čak i sa decom da pomognu. Sam taj podvig, izaći do samog vrha, vredelo je doživeti. I oni koji nisu verujući, pričali su da su osetili ogromnu božju silu i blagodat - rekao je za RINU Branko

Radičević, jedan od organizato­ra i akcijaša. Ova građevina je mala, ali za hodočasnik­e predstavlj­a veliki božji hram. Pešačka staza koja vodi do crkve poznatije pod nazivom Savinje dugačka je oko kilometar. Prvi deo je lagan, ali poslednjih 500 metara vodi preko stena i podseća na prirodne stepenice.

- Drugi deo staze je stenovit i tuda se može popeti samo uz pomoć sajli. Dobrovoljc­i su na leđima iznosili cement, vodu, pesak i više od 3.000 cigli. Do sada je urađen potporni zid i proširen je plato za sve one koji žele da posete ovu svetinju, postavljen­a je nova ograda - istakao je Branko.

Prema predanju, ovde se nalazi i sveta voda za koju se tokom isposnički­h dana molio Sveti Sava, a koja se, ako je verovati meštanima, i sada ovde može naći, jer se sliva sa stene u jednu pukotinu. Prema legendi, ako se popenjete do crkve, a vode nema, onda ste grešni.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia