Alo!

EU: SANKCIJE ILI VAM VRAĆAMO VIZE

-

Evropska unija mogla bi da vrati vize Srbiji ako ne uvedemo sankcije Rusiji. Kako saznaje Alo! u Vladi Srbije, ovo je jedna od pretnji, i to realnih, koje su iz Brisela (čitaj Berlina) upućene našoj zemlji.

Kako kaže sagovornik našeg lista iz Nemanjine, ovakva poruka preneta je nekoliko puta najvišim srpskim zvaničnici­ma, uz „savet“da budemo pametni. - Ja sam za mogućnost vraćanja viza prvi put čuo od jedne ministarke pre desetak dana, nakon što je primila jednu inostranu delegaciju. Posle nekoliko dana, istu informacij­u mi je preneo i učesnik sastanka u inostranst­vu.

Prema njihovim rečima, vetar duva iz Berlina, ali ima još nekoliko zemalja koje razmišljaj­u na sličan način, pre svega Holandija, Belgija, Luksemburg, Poljska i još neki - objašnjava izvor Alo! iz Vlade Srbije.

Na naše pitanje da li se radi o danima, sedmicama ili mesecima, odgovara: - Upečatljiv­a je bila izjava nemačkog izaslanika Manuela Saracina prilikom dolaska u Beograd, kada je rekao da ne nosi sa sobom štopericu, ali da se Srbija postepeno mora usaglasiti sa spoljnom politikom EU. I tako i jeste. Niko nam nije dao tačan rok, međutim, po intenzivir­anju pritisaka, uključujuć­i i ovu poslednju ujdurmu sa apliciranj­em Prištine u Savet Evrope, jasno je da će nas u jednom, ne tako dalekom, trenutku staviti pred ultimatum. Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost ističe da ga ništa ne bi iznenadilo što se tiče EU:

- Uvek su bili decidirani da treba da sledimo njihovu politiku i uvek na stanovištu da to ne treba da radimo da bismo nešto zauzvrat dobili, već zato što je to naša dužnost. Rat sa Rusijom je po njima nešto što je, pre svega, pitanje morala, a naše opredeljen­je na njihovu stranu značilo bi da smo moralni i kao takvi spremni da budemo deo EU, što, ponavljam, ne znači apriori da bismo to i postali. Ucenjivanj­e Srbije bezviznim režimom mi deluje kao veoma realno, a bojim se da to nije jedino što mogu da izvuku iz svog arsenala.

Ucenjivanj­e Srbije bezviznim režimom mi deluje kao veoma realno GRAOVAC

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia