Alo!

POSLANICI U ALBANIJI ODBILI DA OSUDE SRBE ZA GENOCID

- Salji Beriša

Dočekasmo i to... Vladajuća većina u albanskom parlamentu odbacila je juče predloženu rezoluciju o priznanju genocida u Srebrenici, u kojoj su srpske snage u BIH optužene da su ubile 8.000 muslimana u tom mestu tokom sukoba u Bosni i Hercegovin­i. Rezoluciju je inicirala stranka bivšeg premijera Saljija Beriše, koja je u opoziciji.

Protiv rezolucije glasao je 51 poslanik, a 15 glasova je bilo za. Beriša je posle glasanja optužio poslanike većine, čiju okosnicu čini partija premijera Edija Rame, da su glasali po nalogu Aleksandra Vučića, prenose albanski mediji.

- Albanija nikada nije bila više antialbans­ka nego što je za vreme sadašnjeg premijera Edija Rame. Zaboravili ste na krv 8.000 bosanskih muškaraca i dece i živote više od 100.000 Albanaca na Kosovu. Šta drugo možete očekivati od roba Aleksandra Vučića - poručio je Beriša, nazivajući Ramu Vučićevim robom.

Edija Ramu i inače albanski mediji i opozicione partije (i u tome prednjači Beriša) često optužuju zbog učešća te zemlje u projektu Otvoreni Balkan zajedno sa Srbijom i Severnom Makedonijo­m. Zaboravlja­ju, međutim, da iza tog ekonomskog projekta stoje, između ostalih, i Sjedinjene Američke Države. To potvrđuje i činjenica da je Dritan Abazović, novi premijer Crne Gore, kog snažno podržava Vašington, samo nekoliko dana nakon što je izabran na to mesto poručio da zdušno podržava priključiv­anje Crne Gore regionalno­m projektu koji je, inače, inicirao Aleksandar Vučić.

Inače, rezolucija o Srebrenici po kojoj su Srbi zločinci usvojena je pre godinu dana u crnogorsko­m parlamentu u vreme dok je premijersk­u funkciju obavljao Zdravko Krivokapić. Tekst te rezolucije identičan je onom koji je predlagan u Bosni i Hercegovin­i i koji je Velika Britanija zahtevala da se usvoji u Savetu bezbednost­i Ujedinjeni­h nacija.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia