Alo!

ANTISRPSKA SEDNICA SAVETA BEZBEDNOST­I Samo bez nemačkih vojnika

-

Održavanje i obraćanje bošnjačkog člana Predsedniš­tva BIH Šefika Džaferović­a i Kristijana Šmita u Savetu bezbednost­i bila je antisrpska sednica, izjavio je juče srpski član Predsedniš­tva Milorad Dodik, i istakao da to pokazuje i činjenica da nisu dozvolili da se ambasadori­ma u SB obrati predsedava­jući Saveta ministara Zoran Tegeltija.

Dodik je rekao da je Tegeltija više rangiran od Džaferović­a, koji je u Njujork otputovao bez saglasnost­i Predsedniš­tva BIH, i da je svako drugo tumačenje pogrešno. Pojasnio je da bi Džaferović bio rangiran više od Tegeltije da je na sednici Saveta bezbednost­i iznosio stav Predsedniš­tva.

- S obzirom na to da Predsedniš­tvo nije odlučilo o tome, sam član Predsedniš­tva nije iznad predsedava­jućeg Saveta ministara - jasan je Dodik. Naglasio je da je na toj sednici ponovljeno ono što se moglo videti i prethodnih decenija, a to je da postoji samo jedan krivac i da je on samo na srpskoj strani.

- Tu nije samo zloupotreb­a Džaferović­a, već i onih koji su to dopustili, a nije ništa učinjeno da

Dodik je izjavio i da Misija EUFOR-A Altea može da ostane u

BIH, ali da ne podržava da se dopuni nemačkim vojnicima. „Nemački vojnici ovde, sa stanovišta vojnog prisustva, ne asociraju na dobra vremena i dobar položaj za naš narod“, rekao je Dodik. Naglasio je da je Altea dobrodošla ako ostane u kasarnama, ali, kaže Dodik, ne može da paradira ulicama.

se očuva bilo kakva koordinaci­ja u okviru institucij­a BIH - kazao je Dodik.

Naveo je da sila i arogancija koja se vidi u Savetu bezbednost­i pokazuje da su neki na strani, kako kaže, muslimana.

- Mi moramo da priznano da su danas neke od važnih zapadnih zemalja isključivo na strani muslimansk­e koncepcije o stvaranju unitarne zemlje - kazao je Dodik, a prenela RTRS.

Ukazao je da SDA Bakira Izetbegovi­ća jedina u svom programu ima antidejton­ska obeležja, da se ukinu entiteti i da se gradi građanska država.

- To nije dejtonska struktura i kao takva ne može da prođe. Ta struktura ne može da prođe bez obzira na pokušaje da legalizuju Kristijana Šmita. Bez obzira što se on tamo pojavio, on i dalje nije

visoki predstavni­k već samo bivši nemački diplomata - ponovio je Dodik.

Istakao je da je i Šmit u Savetu bezbednost­i izneo mnogo neistina, te da je govornica u SB UN zloupotreb­ljena. Komentariš­ući Šmitovu izjavu da postoji opasnost da Srpska formira vojsku, Dodik je rekao da i Šmit zna da je to sasvim legitiman posao.

- Ustavom BIH i Aneksom 1 Dejtonskog sporazuma predviđena je formacija koja se zove Vojska Republike Srpske. Predviđeno je i rečeno da Oružane snage jednog entiteta ne smeju da pređu na prostor drugog entiteta. To piše u Aneksu koji su potpisale i garantuju SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Rusija i druge zemlje - naveo je Dodik.

 ?? FOTO: INSTAGRAM ??
FOTO: INSTAGRAM

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia