Alo!

ILI ĆETE DOPLATITI ILI NEĆETE LETOVATI

Očekuje se da poskupljen­je zbog takse na gorivo bude od 25 do 30 odsto, kaže direktor YUTE Aleksandar Seničić

- PIŠE: MIRJANA JEMOVIĆ MAČUŽIĆ

Sve je više revoltiran­ih građana koje su turističke agencije obavestile da moraju da doplate između 30 i 45 evra po osobi ukoliko žele da otputuju na odmor.

Na društvenim mrežama vodi se rasprava o tome da li je uvećanje takse za avio-gorivo po zakonu ili nije, a prema rečima direktora Nacionalne asocijacij­e turistički­h agencija (YUTA) Aleksandra Seničića, na to agencije ne mogu da utiču, jer od njih avio-kompanije potražuju nove sume novca. Istina je da agencije traže doplate za gorivo od putnika koji su već platili aranžmane, kako od onih koji letovanje plaćaju na rate tako i od onih koji su aranžmane isplatili u celosti, rekao nam je Seničić. U odnosu na početak godine, kada su ugovarani čarter letovi za predstojeć­a letovanja, avio-gorivo je poskupelo 100 odsto, zato avio-kompanije i turističke agencije sada od putnika traže doplatu kako bi uspeli da pokriju troškove letova, što njima, naravno, ne odgovara.

- Postoje dve opcije - da se plati ta doplata i samim tim i nova cena avio-karte, ili da se ne putuje - objasnio je.

- Doplate za gorivo za čarter letove nisu isto što i doplate za aranžmane, agencija nije podigla cenu hotela, smeštaja, sadržaja koji je do nje, već je u pitanju samo gorivo, tako da agencija na to ne može da utiče - objasnio je Seničić i dodao da i pored tih poskupljen­ja, sigurno nikada više nećemo putovati za manje novca nego sada, niti će agencije povoljnije zakupljiva­ti avione.

- Najneprija­tnije je da avio-kompanija ne zna koja će cena biti u julu. Rok u kome javljaju agencijama je pet do sedam dana pre leta, a najčešće se o doplati za gorivo javlja nekoliko dana pred put. Nikako se ne može ni tražiti niti naplaćivat­i takva doplata kada su turisti već na destinacij­i, a očekuje ih povratni let - rekao je on.

Koliko tačno podizanje cena putnici mogu da očekuju, Seničić kaže da ne može da precizira, ali se očekuje da to bude od 25 do 30 odsto, što jeste mnogo.

- Pokušavamo da razgovaram­o s avio-kompanijam­a, da možda revidiramo sve ugovore, pa da možemo putnike obavestiti da će od sada pa nadalje cena biti takva. Ali avio-kompanije ne žele da se obavezuju, jer ne znaju buduće cene goriva - poručio je on.

 ?? ??
 ?? FOTO: TANJUG ?? U ugovoru stoji da ako aranžman poskupi više od deset odsto putnik može da odustane od putovanja i da dobije novac nazad u celosti
FOTO: TANJUG U ugovoru stoji da ako aranžman poskupi više od deset odsto putnik može da odustane od putovanja i da dobije novac nazad u celosti
 ?? ?? Aleksandar Seničić: Avio-kompanije ne znaju unapred cenu goriva
Aleksandar Seničić: Avio-kompanije ne znaju unapred cenu goriva

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia