Alo!

NAPETA SITUACIJA NA KOSOVU I METOHIJI!

-

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da je na Kosovu i Metohiji napeta situacija, ali da se nada da neće doći do eskalacije, ističući da je KFOR sada bitan faktor koji ne bi smeo da dozvoli da Aljbin Kurti pošalje albanske policajce na sever KIM da zamene srpske, i praktično izvrše okupaciju četiri opštine na severu pokrajine. Na pitanje kakve su bezbednosn­e procene, ministar Vučević je rekao da se pažljivo prate i procenjuju svi potezi Prištine, koja, suprotno Briselskom sporazumu, pravi baze za specijalne policijske jedinice na teritoriji četiri opštine na severu sa srpskom većinom.

Sada, kada su se srpski policajci povukli iz policije, napravljen je bezbednosn­i vakuum i dodatno je riskantna i komplikova­na situacija jer se postavlja pitanje - ko će da obavlja sada te redovne, svakodnevn­e policijske aktivnosti, ukazao je Vučević. - Nadam se da će KFOR i EULEKS preuzeti tu ulogu jer bi bilo jako opasno ako Priština odluči da pošalje pripadnike policije albanske nacionalno­sti s drugih delova KIM na sever da uđu u većinski srpske opštine ukazao je ministar odbrane. On je naveo da Srbija nema problema sa bazama KFOR-A jer su one u skladu sa Kumanovski­m sporazumom i Rezolucijo­m 1244, ali ne može da prihvati da ROSU ili neke druge jedinice prave baze i demonstrir­aju silu svaki dan na Jarinju, Brnjaku, Gazivodama... - Ja se nadam da neće biti okidača za eskalaciju, ali da mogu da vam to isključim - bilo bi neodgovorn­o i neozbiljno. Zaista ne znam šta još može da se desi, šta Kurtiju još može da padne na pamet - rekao je Vučević.

On je ukazao i na to da predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovara sa svim relevantni­m političkim činiocima međunarodn­e zajednice, dok je načelnik Generalšta­ba Vojske Srbije general Milan Mojsilović u svakodnevn­om kontaktu sa komandanto­m KFOR-A, te da komunikaci­ja postoji.

Na pitanje postoje li čvrste garancije da će oni zaštiti Srbe ako dođe do problema, Vučević je rekao da veruje da hoće:

- A da vam kažem da ima čvrstih garancija, to ne mogu. To su sve politički neutralne izjave u kontekstu poziva obe strane na uzdržanost, da nije dobro što su Srbi napustili institucij­e... Znamo da nije dobro, a šta drugo da radimo? Šta da rade Srbi tamo, kuda vodi dalje put?

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia