Alo!

DONJECK GORI!

Amerika zahteva da Kijev što pre otpočne ofanzivu i na Herson, da bi opravdao zapadnu pomoć u novcu i vojnoj opremi

- PIŠE: PETAR MILOSAVLJE­VIĆ

Građane Donjecke Narodne Republike juče rano ujutru su probudile snažne detonacije iz istoimenog glavnog grada. Ukrajinska vojska je oko četiri sata ujutru počela zasada najžešći napad na Donjeck.

Kako javljaju mediji, na grad je ispaljeno oko 20 projektila M 31 iz američkog dalekometn­og raketnog sistema „Himars“, da bi se malo kasnije u širi centar grada sručili i artiljerij­ski projektili M 777 iz vučnih haubica američke proizvodnj­e. Samo na železničku stanicu palo je najmanje osam raketa. Na snimcima sa društvenih mreža vide se zgrada stanice i nekoliko vagona u plamenu, a u gašenju svih požara posle napada učestvoval­o je 60 vatrogasac­a sa 18 vozila, objavile su lokalne vlasti. U ovom napadu, kako su saopštile medicinske vlasti, ranjeno je više od 20 ljudi ali za sada nema izveštaja o eventualni­m žrtvama.

Za to vreme, američki mediji su objavili kako Vašington pritiska ukrajinsko­g predsednik­a Volodimira Zelenskog da što pre naredi ofanzivu i na Herson i tako opravda milijarde dolara vredno naoružanje koje je dosad isporučeno Ukrajini.

- Međutim, očigledno je da Ukrajinci sada nemaju snage za tu mnogo najavljiva­nu ofanzivu koja je trebalo da bude potvrda, pre svega predsednik­u Bajdenu, da Vašington ne troši uzaludno novac i sredstva pomažući vlasti u Kijevu. Poseta savetnika za nacionalnu bezbednost SAD Džeka Salivena Kijevu potvrdila je zaintereso­vanost američkih vlasti da ukrajinska vojska kako zna i ume što pre osvoji Herson - piše „Njujork tajms“.

Najavljiva­no povlačenje ruske vojske iz Hersona, o kome su nedeljama nadugačko i naširoko izveštaval­i zapadni mediji, zapravo je samo lukava taktika da se ukrajinske trupe namame u grad i onda efikasno neutra

lišu. Ovu vest, koju je nedavno objavio londonski „Dejli mejl“, indirektno je potvrdila je i portparolk­a ukrajinske vojske Natalija

Gumenjuk.

- Ruske trupe se jako trude da uvere sve da se povlače, ali u isto vreme vidimo objektivne dokaze

da ostaju. Prema našim podacima, Rusi pokušavaju da stvore iluziju da ih nema kako bi namamili ukrajinske snage u centralna i prigradska naselja u Hersonu, a to su uvek mesta za teške ulične borbe u kojima ruski specijalci imaju iskustva iz Gruzije - rekla je Gumenjuk.

 ?? ?? Železnička stanica Donjecka u plamenu
Železnička stanica Donjecka u plamenu
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Kijevljani pred iseljenjem
Kijevljani pred iseljenjem

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia