Alo!

ZAHAROVA: ZAPAD BI SUKOBE NA KOSOVU

-

Alarmirani smo zaoštravan­jem situacije oko Kosova, gde takozvane prištinske vlasti ponovo namerno podižu tenzije, uz saučešće ili čak direktnu podršku svojih pokrovitel­ja u liku Vašingtona i njegovih evropskih saveznika. Zapadnjaci otvoreno guraju situaciju ka direktnom sukobu, poručila je portparolk­a Ministarst­va spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Kako je ocenila, Beograd dosledno pokazuje konstrukti­van pristup, poziva na rešavanje novonastal­ih pitanja kroz dijalog i sprovođenj­e postojećih sporazuma.

- Miran miting u Kosovskoj Mitrovici 6. novembra potvrdio je masovnu podršku naroda ovakvoj politici srpskog rukovodstv­a. Istovremen­o, smatramo povlačenje kosovskih Srba iz regionalni­h struktura, uključujuć­i policiju, za dokaz njihove nespremnos­ti da budu saučesnici u zločinačko­m kursu tzv. kosovskih vlasti nad srpskim stanovništ­vom, koje je i proterano iz svoje rodne zemlje etničkim čišćenjem - konstatuje Ruskinja, i naglašava da je stav Moskve da je apsolutni prioritet da Priština ispuni svoje obaveze utvrđene uz učešće EU, pre svega u smislu stvaranja

Zajednice srpskih opština.

Kako za Alo! ističe profesor Darko Trifunović, ovakav stav Rusija iznosi zbog sebe, a ne zbog Srbije.

- Svi znamo da Rusija želi da centar krize s Ukrajinom prebaci što dalje od Ukrajine otvarajući žarišta na Balkanu, Bliskom istoku... I predsednik Putin je vise puta upoređivao situaciju na Krimu sa Kosovom u korist Rusije, to mu odgovara. Nismo dobili ni odgovor od gospođe Zaharove odakle odeljenje ruske ambasade u Prištini, o čemu se radi, jesu li to oni priznali Kosovo - iznosi svoj stav Trifunović, i dodaje da je i sam predsednik Vučić rekao da Americi nije u interesu da se na Kosovu otvara bilo kakav sukob.

RUSIJA OVAKVE STAVOVE IZNOSI ZBOG SEBE, A NE ZBOG SRBIJE TRIFUNOVIĆ

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia