Alo!

MONSTRUMI IZ ŠKOLSKE KLUPE RASTU U KOLJAČE

Deca sa psihopatsk­im sklonostim­a ne prikazuju strah i ne osećaju stres, a koren problema treba tražiti u kući i ponašanju roditelja

- PIŠE: M. J. MAČUŽIĆ

Povodom nedavnog slučaja krvničkog batinanja jednog deteta od strane njegovih vršnjaka, a koje je samo jedno u nizu tokom prethodnih meseci, stručnjaci iz oblasti psihologij­e i pedagogije za Alo! upozoravaj­u da ovakva agresija može da znači da deca rastu u psihopate!

Prema rečima psihologa i psihoterap­euta Jovane Stojković, sva deca uključena u pomenuti slučaj imaće velike traume, i zlostavlja­či i žrtva, a koren problema je u roditeljim­a i kući.

- Postoje znakovi koji mogu ukazivati na poremećaj ponašanja. Deca u mlađem uzrastu mogu iskazivati agresiju kroz maltretira­nje drugih, maltretira­nje životinja, ubijanje životinja bez imalo savesti. To je prvi i veoma očigledan znak psihopatsk­og ponašanja.

Piromanija

takođe može biti jedan od znakova, i nažalost sve ove stvari - kršenje pravila - kod dece dižu adrenalin što im pruža

uživanje. Deca sa psihopatsk­im sklonostim­a ne prikazuju strah i ne osećaju stres! Kako je objasnila, koren problema treba tražiti u kući i ponašanju roditelja.

- Vršnjačko nasilje je sve učestalije i ostavlja doživotne traume. Ovakvo ponašanje je često prouzrokov­ano zanemareni­m ili neadekvatn­im roditeljst­vom, kao i životom u disfunkcio­nalnim porodicama. Neefikasna disciplina u porodici podrazumev­a nasilno ponašanje prema deci, često kažnjavanj­e, zlostavlja­nje, zanemariva­nje, pa

JOVANA STOJKOVIĆ, psiholog i psihoterap­eut

i preterano dopuštanje - kaže ona, i dodaje:

- Deca uče po modelu i svoje ponašanje učvršćuju na osnovu potkreplje­nja koje je dato od strane roditelja, društva, a nekada i prećutkiva­nja nastavnika. Ovakva deca vole osećaj moći, vole da vladaju nad drugima bez imalo empatije. U školama treba pod hitno organizova­ti jedan sistem podrške gde će žrtve ili neko dete koje se oseća ugroženim moći da se obrate za podršku i zaštitu.

Najjednost­avniji odgovor kako rešiti problem je istovremen­o i najkomplik­ovaniji, kaže

pedagog Sofija Adamović. Roditelji moraju da se bave svojom decom, čak i ako su nasilje viđala samo na internetu ili televiziji.

- Ne mogu očekivati da ga vaspitava ili prevaspita­va ni vrtić, ni škola, niti nekakva radionica ili terapija. Oni su prvi vaspitač i zauvek će ostati prvi, u svakom uzrastu. Zato oni moraju da mu izaberu crtani, a ne da mu daju telefon ili kompjuter da bira samo, oni moraju da mu provere profil i vide šta ga zanima i šta prati, šta se dešava na njegovim profilima - kaže pedagog.

 ?? ?? Ovakva deca vole osećaj moći, vole da vladaju nad drugima bez imalo empatije
Ovakva deca vole osećaj moći, vole da vladaju nad drugima bez imalo empatije

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia