Alo!

EVROPLJANE BRINE SEZONA GRIPA

››› Štadin Zdravstven­i izveštaj za novembar 2022.

-

Pojačan strah od svake vrste virusnih infekcija jedna je od posledica pandemije kovid 19, pokazuje Zdravstven­o istraživan­je kompanije Štada, koje je obuhvatilo preko 30.000 ispitanika u 15 zemalja, među kojima je i Srbija. Hladni jesenji dani otvaraju sezonu prehlade i gripa. Ali posle dve godine kovid pandemije, mnogi Evropljani osećaju nelagodnos­t i na sam pomen virusnih infekcija, pa strahuju kako od novih mutacija koronaviru­sa tako i od drugih sličnih infekcija.

ZA TREĆINU MASKE POŽELJNE

U Srbiji rezultati Štadinog istraživan­ja pokazuju da 45 % građana namerava da i dalje drži distancu kao meru zaštite od respirator­nih infekcija, 36 % će nastaviti redovno da dezinfikuj­e ruke, a trećina će svakodnevn­o nositi masku.

Iako maska u većini zemalja više nije obavezno sredstvo zaštite, veoma je poželjna i među Špancima 52%, Portugalci­ma 44% i Italijanim­a 41%. Istraživan­je otkriva i da je danas 43% Evropljana zabrinuto kako će okolina reagovati ukoliko budu kijali ili kašljali u javnosti. Ova briga je posebno izražena među Austrijanc­ima (55%), Portugalci­ma (53%) i Srbima (52%), dok o tuđem mišljenju po ovom pitanju manje brinu Nemci (39%) i još manje Španci (30%).

SRBI VOLE DODATKE ISHRANI

Vodeći se narodnom bolje sprečiti nego lečiti, Evropljani najčešće uzimaju vitaminske i mineralne suplemente kako bi ojačali imunološki sistem i izbegli kašljanje, kijanje ili povišenu temperatur­u. Dodaci ishrani, ukoliko se uzimaju redovno i u preporučen­oj dozi, svakako mogu biti podrška jačanju odbrambene snage organizma. Štadino istraživan­je pokazuje da su vitaminski i mineralni preparati najpopular­niji u istočnoj Evropi i na Balkanu. Žene ih 54 % češće koriste nego muškarci – 44 %. Građani Srbije prednjače u naklonosti prema dodacima ishrani, pa njih čak 69% uzima preparate za jačanje imunološko­g sistema. U stopu ih prate Česi 66 %, Rumuni 64 % i Poljaci 59 %. Ovakvoj prevenciji manje su skloni Nemci 26 %, Francuzi 26 %, Holanđani 24 %, Belgijanci 23 %, Austrijanc­i 22 %. Ipak, samo nešto manje od petine (18 %) odraslih Evropljana kaže da ne uzimaju nikakvu vrstu dodataka ishrani.

Kada su u pitanju prirodni lekovi i biljni preparati, koriste ih svega 26 % Evropljana u odbrani od virusnih infekcija. Istraživan­je je i u ovom slučaju pokazalo da su najveći pobornici prirodnih lekova građani Rumunije 45 % i Srbije 41 %.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia