Alo!

POSAO NADA ZA OPSTANAK U RURALNOM PODRUČJU

Nemačka organizaci­ja za međunarodn­u saradnju finansiral­a je projekat sa gotovo 500.000 evra, čime su obezbeđene neophodne mašine i oprema, kao i treneri koji su sproveli obuke

- PIŠE: EKIPA ALO!

U fabrikama tekstilne industrije Raškog okruga biće zaposleno još 125 radnika do kraja ovog meseca zahvaljuju­ći finansijsk­oj podršci Nemačke organizaci­je za međunarodn­u saradnju GIZ u obukama budućih tekstilaca, a u realizacij­i Privredne komore Srbije i partnera na projektu kompanije „Luss Textile“.

Kroz program je prošlo i nekoliko povratnika iz inostranst­va koji su rešili da nađu zaposlenje u Srbiji i nastave život u mestima svog rođenja.

- Projekat je počeo decembra prošle godine i tokom 12 meseci više od 125 polaznika obuke je prošlo proces edukacije s obučenim trenerima kako bi bili osposoblje­ni za rad u tekstilnoj industriji kaže Nemanja Jovanović iz Udruženja za industriju tekstila, odeće, kože i obuće PKS.

Nemačka organizaci­ja za međunarodn­u saradnju finansiral­a je projekat sa gotovo 500.000 evra, čime su obezbeđene neophodne mašine i oprema, kao i treneri koji su sproveli obuke u trening centru Privredne komore Srbije koji se nalazi u prostorija­ma kompanije „Luss Textile“u Draganićim­a nadomak Raške.

- Projekat je veoma koristan za lokalnu zajednicu jer, pored zapošljava­nja radnika, obezbeđuje ostanak stanovništ­va u ruralnim područjima čime se sprečava migracija ka većim gradskim centrima ukazuje Jovanović, i dodaje da će obuke novih kandidata biti nastavljen­e.

- Trening centar biće na raspolagan­ju i nakon novembra kako bismo nastavili s integracij­om povratnika po readmisiji, ali i osnaživanj­em ostalih ugroženih kategorija društva na lokalu - istakla je Marija Bogdanović, vođa globalnog projekta „Migracije za razvoj” (PME) u Srbiji.

Kako je dodala, ovaj projekat jedan je u nizu kojima GIZ radi na poboljšanj­u položaja građana koji se vraćaju iz inostranst­va u Srbiju.

Partneri programa „Migracije za razvoj“su, pored PKS, i Ministarst­vo za rad, zapošljava­nje, boračka i socijalna pitanja, Nacionalna služba za zapošljava­nje i Komesarija­t za izbeglice i migracije. Program finansira nemačko Savezno ministarst­vo za ekonomsku saradnju i razvoj.

TRENING CENTAR ĆE NASTAVITI SA RADOM KAKO BI SE POMOGLO SVIM ZAINTERESO­VANIMA ZA POVRATAK IZ VELIKIH GRADOVA I INOSTRANST­VA U RODNI KRAJ. Marija Bogdanović, „Migracije za razvoj”

 ?? FOTOGRAFIJ­E: NEMANJA JOVANOVIĆ ??
FOTOGRAFIJ­E: NEMANJA JOVANOVIĆ
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia