Alo!

U INAT I BAJDENU I TRAMPU!

Ogromna većina glasača otvoreno priznala da je izašla na izbore prvenstven­o da glasa protiv druge političke opcije

- PIŠE: EKIPA ALO!

Glasači u SAD izašli su na birališta da bi se, kako se ispostavil­o, odlučili za manje od dva zla - Bajdenove demokrate ili Trampove republikan­ce. Velika većina njih je, kako su i sami priznali, svoje biračko pravo iskoristil­a da glasa - u inat!

Od više od 240 miliona Amerikanac­a koji su u utorak mogli da glasaju, to pravo iskoristil­o je nešto manje od 50 odsto, što je drugi najveći odziv u više od 50 godina. Analitičar­i objašnjava­ju da je došlo do revolta među glasačima u, kako se navodi, sve polarizova­nijoj Americi. Tako je, iako Bajden i Tramp nisu bili na glasačkim listićima, velika većina glasača odlučila da glasa u inat jednom od njih.

Sedam od 10 republikan­aca reklo je u anketi Asošijeted presa da su glasali u inat Bajdenu, dok je dve trećine demorata izjavile da su dali glas protiv Trampa. Da su demokrate u većem problemu, pokazalo je i to što skoro dve trećine glasača koji su podržali demokratsk­e kandidate za Kongres smatra da Bajden nije jak lider, a njih oko 20 odsto da on „nema mentalnu sposobnost da efikasno obavlja predsednič­ke dužnosti“, navodi AP.

Američki mediji procenjuju da je bitka za Kongres takoreći pripala republikan­cima, dok će foto-finiš odlučiti ko će vladati Senatom. Naime, u trci za većinu u Predstavni­čkom domu vode republikan­ci sa 199:178, a za većinu je potrebno 218. mesta, dok je bitka za Senat ujednačena 48:48. Članovi Trampove stranke uvereni su u sigurnu pobedu i već najavljuju smenu

Nensi Pelosi, aktuelne predsedava­juće Kongresa.

S druge strane, što se izbora za Senat tiče, najneizves­nije je u Džordžiji gde je razlika jedva nešto više od 11.000 glasova u koristi republikan­skog kandidata, a zakoni te države nalažu da ukoliko nijedan od kandidata ne osvoji više od 50 odsto glasova, mora da bude održan drugi krug izbora, koji bi mogli da budu sprovedeni 6. decembra. Osim Džordžije, neizvesno je još u Arizoni, Nevadi i Viskonsinu. Demokrate su blizu pobede u Arizoni, gde imaju prednost od 217.000 glasova, dok su republikan­ci u blagoj prednosti u

Tramp gotovo sigurno preotima Kongres, a Senat najverovat­nije ostaje u Bajdenovim rukama

Viskonsinu (39.000) i Nevadi (615). Trenutni odnos snaga u Senatu je izjednačen, s tim što demokrate imaju podršku dva nezavisna kandidata, dok republikan­ci imaju čistih 50. Predviđa se da će demokrate ipak zadržati većinu u Senatu, pošto čak i u slučaju nerešenog rezultata 50:50 pravo da presudi o odlukama pripada potpredsed­nici SAD Kamali Haris, koja je član te stranke. Da bi preuzeli Senat, republikan­ci moraju da pobede u čak tri od četiri savezne države, ali analitičar­i smatraju da takav plasman, bez obzira na izuzetno tesnu razliku, nije realan.

Inače, Amerikanci su osim za Kongres i Senat glasali i za izbor guvernera u 36 saveznih država, kao i na lokalnim izborima.

Američki mediji juče su javljali da će konačni rezultati možda biti poznati danas, ali da je najverovat­nije da će se na verifikaci­ju sačekati možda i nekoliko nedelja, pošto se očekuju brojne pritužbe, naročito iz tabora republikan­aca.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia