Alo!

CRNI PANTER ŠETA OKO APATINA

-

Meštani sela Sonte, Apatina i okoline već danima su u strahu, a posebno oni koji žive na obodima grada jer su pojedini meštani u ataru pomenutih mesta videli divlju mačku - crnog pantera! Boje se da bi mogao da napadne neko dete, a veterinari tvrde da bi samo pobegao ako nekoga sretne.

Vest da je u okolini Sonte, sela u ataru Apatina, viđen crni panter unela je nespokoj među žitelje ovog kraja, a Petar Sladić, za sada jedini koji je pristao i da se identifiku­je kao osoba koja je svojim očima videla životinju, naglasio je da mu nije svejedno zbog sigurnosti njegove porodice i komšija. - Nije mi svejedno, jer se i moja deca često voze sama biciklima u okolini, po šumi i po poljima, a ako se već pažljivo krije od odraslih ljudi, nije sigurno da panter ne bi napao neko dete - rekao je. Prema njegovim rečima, pored toga što je sam video pantera, to je potvrdio u razgovoru s jednim od tamošnjih lovaca koji ga je takođe uočio. - Termalnim dvogledom, koji daje nešto izmenjenu sliku, ovaj lovac je video životinju koja je daleko veća i od vuka, kojeg isto nema na našim prostorima, ali sa jako dugačkim repom koji odlikuje ovakvu vrstu mačaka, tako da ni on nema sumnju da se radi o, u najmanju ruku, životinji koja nije s naših prostora - kaže Petar.

Milan Mirić-miki, vlasnik privatnog zoološkog vrta i saradnik Pokrajinsk­og zavoda za zaštitu prirode, gaji dozu skepse povodom priča o opasnom predatoru.

- Čuo sam ovu priču pre četiri-pet dana. Ukoliko se radi o crnom panteru za kojim je prošle zime postojala potraga u okolini mađarskog Kečkemeta, a koji je po mojim, doduše nezvanični­m, informacij­ama zapravo pobegao iz zatočeništ­va u Austriji, sve je moguće. Naime, mada se radi o životinji koja ne postoji u slobodi na našim prostorima, njena prilagodlj­ivost bi joj omogućila i duže preživljav­anje, pogotovo ukoliko ima izvor hrane. A to je ono što guste šume Podunavlja, uz sigurno sklonište, mogu da pruže ovakvoj vrsti predatora - rekao je Mirić za Dnevnik.

- U slučaju susreta s ljudima, leopard, koji je jedna od najmanjih divljih mačaka, bi sam pobegao, a pre toga bi se svakako potrudio da ga niko ni ne vidi - zaključio je Milan Mirić.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia