Alo!

NOVI LJUBIMAC,

- Kupiti ili usvojiti? S. BOŠNJAK

Ukoliko ste i vi ovih dana u premišljan­ju da li treba da uzmete sebi kućnog ljubimca, dobro razmislite o razlozima i za i protiv.

Prva i najvažnija odluka koju treba da donesete jeste da li da kupite ili usvojite ljubimca. Brojne su prednosti za obe varijante. Moralno gledano, najhumanij­e bi bilo usvojiti. Međutim, ukoliko želite psa da ga vodite na izložbe, sigurno ćete želeti kontrolisa­no poreklo.

Kolikim budžetom raspolažet­e?

i osnovna nega godišnje košta oko dvadeset do trideset hiljada dinara, stoga je važno razmotriti i finansijsk­i aspekt.

DO 75 HILJADA DINARA MOŽE BITI KAZNA ZA IZBACIVANJ­E LJUBIMCA NA ULICU

Važno je sagledati i finansijsk­u stranu brige o novom biću. Iako možete da napravite jasan plan budžeta u koji skoro svaki ljubimac može da se uklopi, nisu troškovi za svaku životinju isti. Morate obezbediti redovnu ishranu, vakcinacij­u, periodično čišćenje od crevnih parazita i zaštitu od krpelja i buva. Hrana

Šta uraditi pre nego što ljubimac dođe u dom?

Ukoliko ne živite sami, obavezno je da se s ostalima složite da li je u redu dovesti životinju. Potom utvrdite koja je to primarna osoba zadužena za ljubimca, kao i gde će on boraviti. Primarni vlasnik brine o hrani, veterinaru, dresuri i šetnjama, te je to veoma bitna odluka. Ukoliko govorimo o mestu za ljubimca, odredite da li će on biti u stanu ili dvorištu, kao i da li će imati svoj krevet.

Šta uraditi nakon što prvi ljubimac dođe u dom?

Najvažnija stvar koju treba da imate na umu jeste da sve treba da ide postepeno i s mnogo poverenja. Samo tako će se vaš novi član porodice navići na postojećeg ljubimca i nove uslove života.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia