Alo!

ZELENSKI POSETIO HERSON

- PIŠE: EKIPA ALO! Medicinske ekipe na mestu napada

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski juče je posetio strateški važan ukrajinski grad Herson, koji su pre nekoliko dana napustile ruske trupe. On je, kako je preneo Rojters, pred postrojeni­m ukrajinski­m vojnicima zahvalio NATO i zapadnim saveznicim­a za pomoć u sukobu s Rusijom. Sa svoje strane, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je na pitanje agencije Interfaks kako komentariš­e posetu Zelenskog Hersonu kratko rekao: „Bez komentara. Vi znate da je to teritorija Ruske Federacije.“

Antiterori­stička policija Turske uhapsila je posle stravičnog napada u Istanbulu 46 osoba, među kojima je i državljank­a Sirije Ašlam al-habar, koja je osumnjičen­a da je podmetnula bombu u prometnu pešačku zonu i koja je priznala povezanost sa kurdskim teroristič­kim grupama u Siriji, gde je bila na obuci za bombaške napade.

U ovom teroristič­kom napadu poginulo je šest osoba a 82 su teže ili lakše ranjene. Među njima je i turistkinj­a iz Niša Dragana Ristić, koja se, srećom, uspešno oporavlja posle lekarske intervenci­je, rekla je juče konzulka Srbije u Istanbulu Ivana Pejović.

- Našoj Dragani je povređena ruka, imala je strano telo u ramenu koje je uspešno odstranjen­o. Zvao me je ministar Dačić da se raspita o njenom stanju koje je, hvala bogu, stabilno. Mnogo naših građana i turista me je zvalo, bili su zabrinuti za bezbednost i kako će se vratiti kući, ali sad nema nikakvih problema. Sve u Istanbulu radi normalno, i aerodrom – rekla je Pejović za TV

Prva.

Turski mediji podsećaju da je od 2015. godine u zemlji izvršeno više teroristič­kih napada, u kojima je poginulo 408 ljudi. Odgovornos­t za te napade preuzele su ekstremist­ičke kurdske grupe iz Sirije, mada je, kako javlja AP, Radnička partija Kurdistana koja se u Turskoj tretira kao teroristič­ka, negirala umešanost u napad u Istanbulu.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia