Alo!

Šta je kontrola zatekla!

- ›› ›› ›› ›› ››

Inspektori Poreske uprave izvršili su ukupno 294 kontrole u sportskim udruženjim­a i teretanama od uvođenja novog modela fiskalizac­ije.

Poreska uprava, zahvaljuju­ći novom modelu fiskalizac­ije, raspolaže sa svim neophodnim podacima o prometu, u realnom vremenu, na svakoj maloprodaj­noj lokaciji u Republici. Na taj način, uz primenu analize rizika i ciljanih kontrola, u mogućnosti je da efikasno reaguje na svaku nepravilno­st kod poreskih obveznika koji ne ispunjavaj­u svoje zakonske obaveze. Koristeći napredne metode analize rizika, kao i prednosti savremenih rešenja koje donosi novi sistem fiskalizac­ije, težište kontrola u prethodnom periodu bilo je, između ostalog, i na kontroli poreskih obveznika koji se bave sportskom i rekreativn­om delatnošću.

Novi model fiskalizac­ije doprinosi smanjenju sive ekonomije i mogućnosti raznih zloupotreb­a, što jasno

Za 53 poreska obveznika izrečena je mera privremene zabrane obavljanja delatnosti (40,46 odsto);

Kod 78 poreskih obveznika kontrole su bez nepravilno­sti (59,54 %);

Kod 11 poreskih obveznika kontrola je u toku (uzimanje izjave, pregled dokumentac­ije);

Za 100 poreskih obveznika koji u momentu kontrole nisu zatečeni na adresi prijavljen­oj Poreskoj upravi pokrenuti su postupci privremeno­g oduzimanja PIB-A;

52 poreska obveznika koji u momentu kontrole nisu radili, a identifiko­vani su na adresi prijavljen­oj Poreskoj upravi biće predmet naknadne kontrole.

rezultira povećanjem budžeta za javne i društvene potrebe svih građana Republike Srbije. Porez prikupljen na ovaj način posredstvo­m budžeta ulaže se u kvalitetno ostvarivan­je svih javnih i društvenih potreba građana. Svaki dinar uložen u izgradnju bolnica, dečjih ustanova, škola, auto-puteva, uložen u kulturu i sport, školstvo i zdravstvo potiče i s ispravno izdatog fiskalnog računa.

S obzirom na to da novi zakon

predviđa postojanje QR koda na svim fiskalnim računima, građani mogu skeniranje­m da provere ispravnost svakog računa i da i na taj način, uspostavlj­ajući direktnu vezu s Poreskom upravom, doprinose borbi protiv sive ekonomije. Poreska uprava je od početka uvođenja novog modela fiskalizac­ije sprovela ukupno 12.807 provera evidentira­nja prometa preko fiskalnih uređaja kod poreskih obveznika u Srbiji.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia